EU-project KARMA van start

maandag 2 oktober 2023

Vlaanderen neemt deel aan een nieuw Interreg Europe-project: KARMA. Dat zet in op de koppeling van lokaal klimaatbeleid en circulaire bouwstrategieën met het Lokaal Energie- en Klimaatpact als startpunt. We zoeken samen met onze Europese partners hoe onze steden en gemeenten via het duurzaam beheer van bouw- en sloopafval, maar ook circulair ontwerp, aanbesteden en hergebruik in de bouw, …de transitie naar een klimaatneutrale samenleving kunnen versnellen.

Circulaire bouw -en verbouwstrategieën lokaal verankeren brengt klimaatdoelen dichterbij

Sloop, bouw- en verbouwactiviteiten zijn in dichtbevolkt Vlaanderen goed voor 35% van ons afval en 5 à 12% van de nationale CO2-uitstoot. Met de omslag naar een circulaire (ver)bouweconomie valt veel klimaatwinst te boeken.

De voorbije jaren zagen we steeds meer circulair aanbestede bouwprojecten, met een circulair ontwerp, voorbeelden van veranderingsgerichte, aanpasbare of verplaatsbare gebouwen, compacte woonvormen en woonprojecten met gedeelde functies. We zien renovaties en nieuwbouw met hergebruikt sloopmateriaal, gerecycleerde inrichting en uitrusting, biobased materialen… Stilaan winnen circulaire doelstellingen veld in het lokaal beleid, veelal met de centrumsteden op kop. 

Zo ook in Leuven met de circulaire renovatie van drie studio’s als onderdeel van de ambitie klimaatneutraal te zijn in 2030. Bouwmaterialen werden maximaal gerecupereerd en de inrichting is demonteerbaar. Het levert leerlessen op voor toekomstige circulaire projecten

foto by Anna Fotografie – An Nelissen

 

Maar hoe zorgen we ervoor dat projecten zoals deze in elke Vlaamse gemeente uit de grond rijzen?

Met het project KARMA leggen we de link tussen het lokaal klimaatbeleid en circulaire bouwstrategieën. Zeven partners uit vijf Europese landen nemen de komende drie jaar een lokaal of regionaal beleidsinstrument onder handen. De stad Hamburg is lead partner. Tijdens een eerste bezoek in mei 2023 konden we kennis maken met de ambities van de stad op het vlak van ecologische en klimaatadaptatieve bouw- en stadsontwikkeling.

In Vlaanderen verkennen we de mogelijkheden van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP), de inspanningsverbintenis tussen Vlaanderen en de gemeenten om de transitie in het energie- en klimaatbeleid aan te passen of aan te vullen. Het instrument sloeg aan en werd door bijna elke Vlaamse stad en gemeente onderschreven.  Daarom is het ook zo beloftevol om circulaire initiatieven lokaal aan de man te brengen en te ondersteunen. Circulaire doelstellingen, tools en projecten zouden zo op de lokale agenda kunnen komen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur, VVSG en andere organisaties vormen het klankbord en beslissen mee over de belangrijkste stappen die we gaan zetten.

Op 17 en 18 oktober trekt Vlaanderen Circulair, samen met de VVSG, naar Sucueva in Roemenië, om samen met projectpartners en stakeholders uit Italië, Hongarije, Roemenië en Duitsland goede praktijken en beloftevolle ideeën uit te wisselen. Door heel diverse lokale en regionale projectpartners samen te brengen met verschillende perspectieven, ervaringen en bestuurscontexten leren we van elkaar. Met personeelsuitwisselingen tussen partners en werkgroepen verkennen we  de haalbaarheid van circulaire bouwstrategieën. Parallel lopen we een traject met de Vlaamse partners en zoeken we naar aanvullende, circulaire doelstellingen en maatregelen die haalbaar zijn en de huidige klimaatinspanningen van Vlaamse steden en gemeenten versterken.

Een (tijdelijk) paviljoen met herbruikbaar (rest)materiaal in het kader van de architectuurzomer 2023 in Hamburg. Bijna 280 duurzame bouwinitiatieven en evenementen werden voor het voetlicht geplaatst.

 

Programma: Interreg EUROPE
Looptijd: 03/2023 - 03/2026 (+fase II tot 2027)
Projectcoördinator (Lead): Senaatskanselarij van de Vrije en Hanzestad Hamburg
Projectpartners: Regione Calabria (IT),County Bergstrasse (DE), Pannon Business Network (HU), Eurokom Association (IT), Suceava Municipality (HU).
Totaal budget: 1,76 miljoen €
Totale financiering: 1.285.982 €
EU-subsidie voor Vlaanderen Circulair / OVAM: € 291.500 Maximaal mogelijke financiering

Meer info op de projectpagina:
Circular Economy in the Construction Sector - Acting Today for a Better Future | Interreg Europe - Sharing solutions for better policy

Deel dit artikel