Einde-afval of bijproduct?

donderdag 28 september 2023

Het waren afgelopen jaren veelgestelde vragen: Is het einde-afval of een bijproduct? Hoe beoordeel je dat zelf of dien je een grondstofverklaring in? Het antwoord is cruciaal voor het efficiënter en effectiever beheren van materialen in onze sector en het sluiten van de afvalkringloop.

Net voor de zomer heeft OVAM de langverwachte handleiding einde-afval gelanceerd. Elk bedrijf dat vanaf nu via een zelfbeoordeling een materiaal de status ‘einde-afval’ of ‘bijproduct’ wil toekennen, moet nu de OVAM-handleiding volgen.

Verplichte leidraad

Elk bedrijf dat vanaf nu via een zelfbeoordeling een materiaal de status ‘einde-afval’ of ‘bijproduct’ wil toekennen, moet de OVAM-handleiding volgen. Vooral in onze chemie- en kunststoffensector zijn er heel wat materialen waarvoor geen specifieke Europese of VLAREMA-criteria bestaan. In dat geval formuleert het Materialendecreet enkel algemene voorwaarden. Het is aan de materiaalhouders om een zelfbeoordeling te doen en het volledige dossier ter inzage te houden. Bij elk transport en opslag moeten ze bovendien een verklaring meegeven. Dit is wettelijk vastgelegd in Art. 2.6.4. van het VLAREMA.  

Stappenplan, beslissingsboom en checklist

Het document is de ultieme gids voor het uitvoeren van een zelfbeoordeling. De leidraad bevat een helder stappenplan. Met behulp van een overzichtelijke beslissingsboom en checklist kun je alle relevante informatie voor het digitale dossier verzamelen. Er wordt ook uitgelegd wanneer een materiaal voldoet aan chemische stof- en productwetgeving (REACH, CLP, POP, enz.) en welke belangrijke regelgeving van toepassing is bij grensoverschrijdend transport.

Zelfbeoordeling of grondstofverklaring?

Wouter Dujardin van het OVAM-team ‘productketens’ legt uit dat het een vaak gestelde vraag tijdens de afgelopen infosessies was: "Wanneer is het beter om te kiezen voor het indienen van een grondstofverklaring via het OVAM-webloket?" Zijn antwoord is genuanceerd: "Het voordeel van een grondstofverklaring is dat het zekerheid biedt. Het voordeel van een zelfbeoordeling is dat het sneller is en dat een bedrijf aanpassingen kan maken, bijvoorbeeld bij veranderende gebruikers of processen. Een bedrijf kan beide voordelen combineren. Dit kan het doen door de eerste keer een grondstofaanvraag in te dienen en daarna, bij veranderingen of gelijkaardige dossiers, zelfbeoordelingen op te stellen. Grondstofverklaring of zelfbeoordeling, in beide gevallen is de handleiding de ideale voorbereiding.”

Hier vind je de handleiding > https://www.vlaanderen.be/publicaties/handleiding-zelfbeoordeling-voor-einde-afval-en-bijproduct

Deel dit artikel