Een circulaire en koolstofneutrale toekomst door bio-economie

dinsdag 24 oktober 2023

De bio-economie in Vlaanderen is cruciaal in de transitie naar een circulaire, koolstofneutrale en duurzame toekomst.

Samen met verschillende actoren in de bio-economie vormden we uitdagingen waar we het meeste urgentie en tractie voor vonden en die de transitie naar een circulaire economie verder in gang kunnen duwen. Kortom waar de barsten in het huidig model tonen dat de sector en zijn spelers klaar zijn om een volgende, cruciale stap te zetten.

Ben jij ook klaar om die volgende stap te zetten? Hier zijn ze: de uitdagingen waarin ook jullie een verschil kunnen maken:

Hoe kunnen we voor een pioniervezelhub een eerste waardeketen opzetten?

Met het opzetten van logistieke ketens en biohubs willen we landschapsstromen van natuurbeheer, bermbeheer en groenbeheer valoriseren in waardevolle vezelproducten (en andere stromen). Hierbij is de eerste, tijdige verwerking cruciaal en daarvoor zijn biohubs uitermate belangrijk. Doordat deze verwerking zo cruciaal is blijven we steeds op zoek naar spelers die ons willen bijstaan bij het opzetten van nieuwe ketens en het verwerken van landschapsstromen.

 

Hoe kunnen we hennep als gewas voor de planeet promoten en demonstreren?

De superkrachten van hennep kunnen we in de transitie meer dan ooit gebruiken, niet alleen capteren ze heel wat koolstof en nutriënten, ze leveren ook nog eens hoogwaardige vezels op. Hennep wordt nu al verwerkt tot duurzaam isolatiemateriaal en worden steeds meer gebruikt in de bouwsector.  De nieuwe toepassingen die hennep met zich meebrengt zijn een eerste kans om al kennis te maken met het duurzame materiaal en je als schakel in het circulaire proces te doen gelden.

Hoe kunnen we de business case maken en demonstreren voor maaisel?

Laagwaardige vezels kunnen via nieuwe verdienmodellen en toepassingen in groen/landschapsbeheer waarde creëren in circulaire producten. Zo kan je als bedrijf naast het bewaken van biodiversiteit de beschikbaarheid van biogrondstoffen verhogen en je steentje bijdragen aan een circulaire economie.

Hoe kunnen we bodems terug gezond maken met bio-economie?

Een belangrijk onderdeel van bio-economie is het opnieuw gezond maken van landbouwbodems. Een samenwerking van verschillende spelers moet helpen met het creëren van gezonde landbouwbodems en dat maakt ons, mensen ook gezond. Hier kunnen substraat, compost, digestaat, houtafval en biochar in helpen. Daarenboven wordt ook nog eens koolstof opgeslagen in de bodem en wordt bijgedragen aan de strijd tegen de klimaatsverandering.

Hoe kunnen we de bio-methaan installaties re-branden?

Vergisters verwerken organisch biologische afval (OBA) en mest. Hierbij wordt hernieuwbare energie, warmte, een vervanger voor kunstmest, bouwstenen voor bio-chemicaliën en bruikbaar water gecreëerd. Als speler sluit je zo heel wat kringlopen die in de weg staan van circulaire processen die broodnodig zullen zijn in de toekomst.

De verschillende acties zijn nauw verbonden aan elkaar en zullen elkaar dan ook ongetwijfeld versterken. Hierdoor zullen actietrekkers elkaar vinden op meer dan één vlak en zal het ontstaan van andere acties gefaciliteerd kunnen worden. Dit brengt ons feilloos terug bij het eerste puntje waarbij een ‘vezel’-biohub ontstaat als centrale plek waar verschillende bio-stromen ontmoeten en verschillende stromen bio-gebaseerde producten of half-fabrikaten vertrekken voor bio-economische activiteiten. De hub kan de verbinding vormen tussen de opwaartse actoren en de afwaartse sectoren waar toepassingen/producten afzet vinden.

Daarbij is de bio-economie ook de sector bij uitstek waar klimaat en circulariteit hand in hand gaan. Want in vele processen maakt de natuurlijke koolstofcyclus, de captatie van koolstof (en andere nutriënten) in biomassa, mee de ‘circulaire’ keten rond.
We roepen daarom alle partijen op die deel willen uitmaken van deze boeiende, jonge sector die volop in ontwikkeling is om mee aan de kar te trekken en de bio-economie mee te helpen groeien.

Voor de vijf bovenstaande actievoorstellen zijn we op zoek naar partners om mee samen te werken. Word jij mee pionier in de bio-economie samen met een ondersteunend netwerk van straffe partners?

 

 Doe MEE >

Deel dit artikel