Dit was de Recupel E-loop Challenge

donderdag 21 maart 2019

In de marge van het WRF-congres organiseerden Recupel, OVAM, Vlaanderen Circulair en The Argonauts de 'E-loop Challenge'. 15 deelnemers uit de hele wereld kregen de opdracht om doeltreffende oplossingen te bedenken om onze groeiende berg aan elektronisch afval te verminderen én/of te voorkomen.

E-LoopHet World Resources Forum ging dit jaar door van 25 tot 27 februari in Antwerpen. Het is een globaal congres rond circulaire stromen en grondstoffen en brengt bedrijven en experten uit de hele wereld naar Antwerpen om over dit onderwerp kennis te delen, te debatteren en nieuwe oplossingen te bieden. In het kader van dit forum organiseerden Recupel, OVAM en Vlaanderen Circulair de “e-loop challenge”. The Argonauts leidden alles in goede banen.

Challenges

15 deelnemers uit de hele wereld kregen de opdracht om doeltreffende oplossingen te bedenken om onze groeiende berg aan elektronisch afval te verminderen én/of te voorkomen.

De deelnemers werkten aan drie challenges: design “for recycling”, “for collection” en “for re-use” van e-waste. Drie dagen lang doken ze in een design sprint, waarvan de resultaten op het einde van het congres werden gepitcht voor het World Resources Forum. Tijdens de sprint konden de deelnemers beroep doen op de aanwezige experten van het Forum.

 

Design for recycling

LooptopIn de eerste challenge namen de deelnemers de rol op van researcher van een elektronicagigant, die één van haar topsegmenten (koffiemachines, laptops of wasmachines) wenst door te lichten op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Daarbij werden modulaire design mogelijkheden en nieuwe business modellen zoals “product as a service” onderzocht.

Er werd uiteindelijk gekozen voor een “pay-for-use” concept voor laptops onder de noemer “LOOPTOP”. Met dit concept werd zowel ingespeeld op de “jobs to be done” voor gebruikers als op de reductie van e-waste.

Design for collection

WeeecycleBij “design for collection” bedachten de deelnemers een oplossing voor de inzameling van elektronisch afval op een universiteitscampus. De oplossing moest passen in het bestaande afvalophaal- en recyclagesysteem van de universiteit.

Dit leidde tot de creatie van een uitwisselingsplatform en bijhorende app onder de noemer “WEEE-CYCLE”. Op het platform worden studenten met een puntensysteem aangemoedigd om hun e-waste binnen te brengen en/of gebruikte toestellen te hergebruiken.

Design for reuse

Learn-e BlocksIn deze challenge zoomden de deelnemers in op het recupereren en hergebruiken van kostbaar elektronisch materiaal. Het blijkt dat consumenten heel moeilijk afstand doen van hun oude GSM, omdat ze er aan gehecht zijn of omdat ze nog oude data op staat die ze niet willen verliezen. De deelnemers werden uitgedaagd om nieuwe business modellen voor hergebruik te bedenken.

Dit resulteerde in het “LEARN E-BLOCKS” concept, waarbij de onderdelen van een wasmachine werden gerecupereerd (i.p.v. de machine te “schredden”) en omgetoverd in een “leerbox” voor scholen. Met deze box kunnen de leerlingen aan de slag om alles te leren over circulariteit en nieuwe producten samen te stellen met deze onderdelen. 90% ervan blijken immers nog in perfecte staat te zijn.

Sfeerbeelden van de Challenge vind je hier.

Deel dit artikel

Geschreven door The Argonauts

CATEGORIEEN

Actua