Cosh! Een Vlaamse circulaire doener die de wereld verovert!

woensdag 15 november 2023

Cosh! Zo heet het data-driven platform dat Niki De Schrijver in 2018 opstartte om aandacht te creëren voor de impact van mode en om de zoektocht naar duurzame en verantwoorde merken en winkels te vereenvoudigen. Samen met een aantal andere fashion kenners creëerde ze een wereldwijde community om het burgers gemakkelijker te maken om de weg te vinden naar duurzame en ethische mode.

Internationalisering was altijd al een doel voor Niki en haar team en dankzij het succes van het platform kwam dit allemaal in een stroomversnelling terecht. Vlak voor het bedrijf haar vijfde verjaardagskaarsje uitblies, kwam er een kans vanuit buurland Duitsland. Twee bedrijven met een gelijkaardig platform waren net op zoek naar een overnemer. De internationalisering werd ingezet.

Next up was Spanje. Het Catalaanse ‘Ethical Time’, opgericht door protester Ignasi Eiriz was ‘een match made in heaven’ volgens Niki De Schrijver en een samenwerking was vanzelfsprekend. De twee bedrijven deelden namelijk dezelfde droom: gedragsverandering bij de consument én retailer stimuleren. Waar COSH! focuste op lokale (multi)brand stores en de toeleveringsketens van hun merken, ging Ethical Time voornamelijk in de diepte op de Spaanse merken zelf.

Sinds de overname biedt COSH! de website ook aan in het Spaans. Op deze manier willen ze zo toegankelijk mogelijk zijn en ook Jan met de pet met duurzame mode in contact brengen. Zo kunnen Spaanse toeristen nu op de Meir van Antwerpen of in de gezellige straten van Brugge en Amsterdam gemakkelijk de weg vinden naar lokale ethische winkels. Ook voor de Belgische kledingswinkels zijn er voordelen te vinden: dankzij het toegankelijke inzicht in alle Spaanse gescreende merken kunnen zij hun gamma uitbreiden met ethische verantwoorde en duurzame kledij.

Ondertussen hebben al meer dan een half miljoen mensen alternatieven voor fast fashion gevonden en werden er meer dan 1000 duurzame fashion merken en lokale ondernemers gescreend en ondersteund.

De snelle internationalisering van het platform is geen toeval. Met een doorgedreven initiatief en de juiste geëngageerde mensen was deze groei bijna onvermijdelijk. Samen met een sterke uitgesproken missie dat zich vertaald in alle aspecten van de bedrijfsvoering van COSH! en de keuze om het platform in vele talen aan te bieden ligt er een succesformule op tafel om de modewereld te veroveren.

Meer weten over hoe je jouw duurzaam project kan uitbreiden naar het buitenland? Via de exportgids van de Vlaamse overheid vind je alle informatie over hoe je kan starten, welke subsidies beschikbaar zijn en hoe je een exportplan kan opstellen. Daarnaast staan de bedrijfsadviseurs van VLAIO klaar als steun en toeverlaat bij de internationalisering van jouw bedrijf.

Deel dit artikel