Circulair Werk(t) boekt knappe resultaten

maandag 11 december 2023

In 2020 ging ‘Circulair Werk(t)!’ van start, een programma dat krachten uit de sociale en de circulaire economie wou bundelen. Verspreid over Vlaanderen werden twaalf sociaal-circulaire hubs georganiseerd. Daar kregen partners de kans om concrete samenwerkingen te verkennen en pilootprojecten uit te werken. Zo gaven ze op lokaal niveau een boost aan sociaal-circulair ondernemerschap. Met succes.

Tijdens het slotevent, begin december, pakten de hubs uit met mooie resultaten. Zoals Hub Kempen die een concrete samenwerking uit de grond stampte waarbij nieuw meubilair gemaakt wordt uit sloophout. 

Lees hier het eindrapport

Wat is een sociaal-circulaire hub?

Een hub boost sociaal-circulair ondernemerschap op lokaal niveau. Dankzij de hub treffen de sociale en circulaire ondernemers, bedrijven, kennisinstellingen en financiers elkaar, verkennen ze concrete samenwerkingen en werken ze pilootprojecten uit. In een circulaire economie is samenwerking noodzakelijk en dit vereist een breed scala aan competenties en expertise. Om deze reden is een sociaal-circulaire hub opgezet als een partnerschap tussen verschillende actoren. De kernpartners in een hub zijn minimaal een lokaal bestuur, de reguliere economie (via bijvoorbeeld ondernemersnetwerken) en de sociale economie (via bv. de regisseur sociale economie, maatwerkbedrijven, etc.). Bovendien staat de hub open voor aanvullende ondersteuning van andere relevante partners, zoals kennisinstellingen, intercommunales, regionale overheden, enzovoort. Dit samenwerkingsmodel, waarin diverse stakeholders zitten met eigen competenties en elk een netwerk, is essentieel om een rechtvaardige circulaire transitie te ondersteunen.

Hoe ziet zo’n samenwerking er uit?

Een voorbeeld dat treffend illustreert hoe zo’n samenwerking er uit ziet is het project van Hub Kempen, waarbij een unieke samenwerking tot stand gebracht werd tussen verschillende reguliere en sociale economie bedrijven. Deze samenwerking, onder andere met de materialenbank van Leuven, circulaire bouwmarkt Recuplan te Mechelen, maatwerkbedrijf Akwadraat, sociale economie-initiatief Resourcelab, kennisinstelling VITO en andere organisaties, resulteerde onder meer in het creëren van nieuw meubilair uit sloophout. Deze case is nog specialer omdat er ook een samenwerking was met een andere sociaal-circulaire hub, nl. die van Gent. Dit verhaal en vele tientallen andere zijn terug te vinden op www.circulairwerkt.be

Ontdek de 12 circulaire hubs!

Foto-album Circulair Werk(t)

Slotevent Circulair Werk(t) - 28/11/2023

Deel dit artikel