9 op de 10 Vlamingen wil meer spullen huren, herstellen en tweedehands kopen... maar onder voorwaarden

dinsdag 22 juni 2021

Onderzoekers van het Steunpunt Circulaire Economie bevroegen 635 Vlamingen naar wat zij denken over 'circulair' consumeren: meer herstellen, meer tweedehands kopen, spullen lenen... Vlamingen lijken in het algemeen best bereid om circulair te gaan, maar twijfelen als het gaat over erg persoonlijke spullen en eventuele risico's. Om circulaire consumptie populair te maken zijn dus nog wat duwtjes in de rug nodig. De circulaire economie is een snel groeiende economie, de werkgelegenheid groeit er drie keer sneller dan gemiddeld. Vandaag komt Vlaanderen Circulair, een partnerschap van bedrijven, middenveld en overheid, met ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir samen om een stand van zaken op te maken. De partners timmeren aan acties om het tegen 2030 met 30% minder materialen te doen.

Is de Vlaming bereid om haar spullen te (laten) herstellen in een Repair Café, spullen te lenen op een platform als Peerby, een koffiemachine te huren in plaats van te kopen? Antwoord: het hangt ervan af.

Als het gaat over weinig persoonlijke spullen zoals klusgereedschap staat 90% van de steekproef open om te huren, lenen, herstellen of tweedehands te kopen.

Circulaire businessmodellen

Als het gaat om meer persoonlijke dingen die horen bij je levensstijl, zoals een koffiemachine, verkiest 60% toch om het ding gewoon nieuw te kopen. Slechts 25% zou zijn machine laten herstellen in een Repair Café.

Circulaire businessmodellen

70% van de mensen die bevraagd werden zou meer circulair consumeren omwille van de duurzaamheid (minder verspilling). 50% zou ervoor kiezen voor het gebruiksgemak: je betaalt minder of in schijfjes, je staat bij een huurcontract niet zelf in voor onderhoud of herstel, je brengt gehuurde spullen gewoon terug als je ze niet meer nodig hebt...

Wat de mensen tegenhoudt zijn de eventuele kleine lettertjes in dit soort nieuwe contracten (41%) en de verwachte risico’s (39%).

Circulaire businessmodellen

Omdat de bereidheid om circulair te consumeren zo hard afhangt van de concrete situatie, is het ook voor bedrijven niet eenvoudig om zomaar de switch te maken, blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers interviewden ook acht leveranciers van zogenaamde as-a-service producten voor consumenten. As-a-service slaat op het feit dat de producten (elektro, huisvesting, kledij...) in een huurservice worden aangeboden in plaats van te koop. Bijvoorbeeld: we huren allemaal onze TV-decoder, waarom dan ook niet onze TV? Onder bepaalde voorwaarden leidt zo'n as-a-service tot duurzamere, circulaire consumptie en productie, met betere producten die langer meegaan. Voor producenten blijkt echter dat duurzamer ook vaak duurder is en ingesleten gewoontes van mensen niet makkelijk te veranderen zijn. Volgens de leveranciers zijn de voordelen qua investering (betalen in schijfjes) en duurzaamheid hun sterkste argumenten om toch mensen over de streep te trekken.

De verandering moet dus van twee kanten tegelijk komen, stellen de onderzoekers: zowel de klanten als de bedrijven moeten mee. We hebben een cultuurswitch nodig in combinatie met innovatie in verdienmodellen. En de overheid, die moet vertrouwen scheppen en stimuleren.

En net daarom werd Vlaanderen Circulair opgericht. Dat is een partnerschap van bedrijven, overheden, financiers, middenveld en onderzoekers die samen aan oplossingen werken. Ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir investeren er fors in. Het partnerschap kwam gisteren tijdens de 'Circular State of the Union' met de ministers samen om een stand van zaken te maken. Want volgend jaar starten ze een reeks acties om meer en veilig kringlopen te gaan sluiten. De focus ligt daarbij op zes sectoren: bio-economie, bouw, chemie en kunststoffen, maakindustrie, voeding en water.

Ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir in gesprek
Ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir in een geanimeerd gesprek op de Circular State of the Union

 

Minister Crevits: “De voorbije 10 jaar is de circulaire economie enorm gegroeid. De werkgelegenheid is er drie keer sneller gegroeid dan gemiddeld. Er werken nu ruim 43.000 mensen in de sector en tegen 2030 zouden daar nog eens 30.000 jobs bijkomen. Dat gaat over jobs in kleine kmo’s tot grote ondernemingen. Met een nieuw partnerschap van bedrijven, overheden, financiers, middenveld en onderzoekers willen we nog verder gaan en de circulaire economie een boost geven. Daarom gaan we nu werken rond zes concrete thema’s van circulair bouwen tot een biogebaseerde bio-economie. De mogelijkheden zijn enorm, niet enkel voor de CO₂-uitstoot en het klimaat, maar dus ook voor duurzame jobcreatie. Via het relanceplan investeer ik dan ook extra in innovatie, 45 miljoen euro. We moeten ondertussen ook werk maken van het ontwikkelen van vaardigheden voor werknemers en nieuwe businessmodellen voor de ondernemingen. Net om die kloof tussen de producent en de consument te verkleinen, zodat er meer circulair kan aangekocht worden op een toegankelijke manier.”

“Investeren in circulaire economie is investeren in het klimaat en in ons leefmilieu. De eindigheid van primaire grondstoffen komt steeds vaker in beeld waardoor de druk op bepaalde materialen ook toeneemt. Circulaire economie geeft daar het antwoord op en reikt tegelijk oplossingen aan om de klimaatuitdaging aan te pakken. Met Vlaanderen Circulair schrijven we een prachtig verhaal over hergebruik, recyclage, over minder afval en minder CO₂-uitstoot met Vlaanderen als decor en met ons ondernemersweefsel als hoofdrolspelers. Ook internationaal krijgen we lof voor deze aanpak, onder meer recent nog van de OESO. Met de nieuwe vorm waarin Vlaanderen Circulair nu werkt, moeten we de volgende stappen kunnen zetten en de circulaire economie verder opschalen tot de nieuwe normale economie”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Over het onderzoek

De onderzoeken 'Consumer Attitudes towards Circular Business Models and Activities' en 'Consumers’ expectations of circular business models: perspectives of suppliers worden volgende week maandag 28 juni voorgesteld op een seminar van het Steunpunt Circulaire Economie.

Ontdek hier de rapporten:

Deel dit artikel

CATEGORIEEN

Actua