17 projecten krijgen duwtje in de rug dankzij Call Circulaire Zorg

vrijdag 15 december 2023

Begin september lanceerden we samen met OVAM de call Circulaire Zorg. We gingen op zoek naar projecten die innovatieve en duurzame oplossingen bieden om het materiaalgebruik in de gezondheidszorg terug te dringen. Inmiddels kregen 17 projecten te horen dat zij een deel krijgen van de bijna 1,7 miljoen euro die minister Demir met de steun van minister Crevits voor deze call vrijmaakte. En ze gaan dit jaar nog van start!

De call Circulaire zorg is bijzonder relevant in het kader van de op 15 maart 2023 gestarte Green Deal Duurzame Zorg. Binnen de zorgsector blijkt er een onbenut potentieel aan ongeteste businessmodellen. Het groeiende verbruik van medisch materiaal, zowel voor dagdagelijkse verzorging als voor medische ingrepen, resulteert in een proportionele toename van het afval. Dit laatste benadrukt de dringende noodzaak om stappen te zetten in de richting van een circulaire aanpak. De subsidieoproep richt zich op een breed scala aan zorginstellingen en de waardeketen erom heen, waaronder ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, medische centra en alle spelers die (medische) verzorgingsmaterialen produceren en verbruiken. Vlaanderen Circulair lanceerde deze oproep om meer circulaire principes in de zorg toe te passen en te experimenteren met herbruikbare materialen zonder de kwaliteit en de veiligheid van/in de zorg in gevaar te brengen.

Minister van Omgeving Zuhal Demir, met de steun van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits, heeft net geen 1,7 miljoen euro toegewezen aan dit initiatief. De focus van deze oproep ligt op het verminderen van materiaalgebruik in de brede zorgsector door innovatieve businessmodellen en samenwerking in de waardeketen te stimuleren, waaronder het hergebruik van materialen, duurzame productieprocessen en de ontwikkeling van herstelbare medische apparatuur.

De zorgsector ontfermt zich niet alleen om een gezonde samenleving, ook om een gezonde leefomgeving. Door verstandig om te gaan met materialen, kunnen we inzetten op hergebruik en de afvalberg verminderen. Specifiek voor circulaire zorg onderzoeken we met deze initiatieven hoe dat haalbaar en betaalbaar kan met dezelfde hoge kwaliteitseisen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir

De ingediende projecten dienen aanzienlijk bij te dragen aan het terugdringen van het materiaalgebruik en het stimuleren van een circulaire aanpak binnen de zorgsector. Van de in totaal 33 ingezonden voorstellen zijn er 17 projectvoorstellen die na een grondige evaluatie groen licht gekregen hebben. Goed voor bijna 1,7 miljoen euro aan subsidies. Deze diverse partnerschappen beloven gunstige oplossingen voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van de zorgsector. De geselecteerde projecten krijgen nu de mogelijkheid om versneld aan de slag te gaan en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die cruciaal zijn voor verdere verduurzaming van de zorgsector. Ze starten nog december 2023 en hebben een looptijd van maximum 2 jaar.

De goedgekeurde projecten gaan aan de slag met het hervaloriseren van medische batterijen na gebruik tot het optimaliseren van het instrumentarium in het onderzoeks- en operatiekwartier, maar ook in de tandartsenpraktijk. Verschillende projecten onderzoeken de opportuniteit van herbruikbare materialen; van linnen, over brilmonturen tot herbruikbare testskits voor diabetici.  Tenslotte is er aandacht voor het optimaliseren van het desinfectieproces.

Deel dit artikel