16 initiatieven in de kijker CEO-project

zondag 17 maart 2024

Op dinsdag 27 februari was er het eerste Vlaamse stakeholderevent in het kader van het Interreg North Sea project CEO (Circular Economy Office). Een 80-tal deelnemers kregen een boeiend namiddagvullend programma voorgeschoteld. Dat bestond uit drie grote delen. In het vorige artikel las je alles over het CEO-project. In dit artikel komen de pitches aan bod.

Algemene verzuchtingen

Tijdens het stakeholderevent presenteerden 16 organisaties hun initiatieven die bijdragen aan een meer circulaire en duurzame kantoorinrichting. Daarbij werden ook een aantal algemene verzuchtingen en vaststellingen geuit. Zaken die zeker meegenomen kunnen worden in het CEO-project:

  • Hoe kwalificeer je duurzaamheid en circulariteit? Er is nood aan duidelijke, liefst Europese standaarden. De huidige invulling van het begrip is te vrijblijvend. 
  • Er is nood aan meer bewustmaking rond het begrip circulariteit en de nood eraan.
  • Vaak is het voor klanten makkelijker om oude meubels te vervangen door nieuwe, dan te zoeken naar een alternatief zoals herstellen of vervangen door refurbished meubels.
  • Samenwerking is cruciaal om stappen vooruit te zetten. Binnen de circulaire economie zijn we geen concurrenten maar partners die hetzelfde doel nastreven.
  • Prijs is nog steeds een belangrijk argument om de markt te winnen.
  • Er bestaat, zowel bij organisaties als leveranciers, nog veel onduidelijkheid over de Europese CSRD-richtlijn.

De 16 pitches

Maar liefst 16 organisaties pitchten hun circulaire initiatieven op het vlak van circulaire kantoorinrichting. Neem ze door en neem contact op als je mogelijkheden voor samenwerkingen ziet.

Re-sound

Maakt akoestische meubels, wandpanelen en room-dividers. Gebruikt daarvoor enkel duurzame of gerecycleerde materialen. Wanneer de panelen niet meer nodig zijn, neemt Re-sound ze terug. 100% Belgische productie.

Meer info: www.re-sound.be

Kvadrat

Specialist in gerecycleerde stoffen en materialen voor meubels, gordijnen, vloerbekleding, plaatmateriaal, akoestische wanden… Heeft 75 weverijen en een zeer transparante werking. Wil tegen 2035 40% van z’n omzet uit circulaire diensten halen.

Meer info: www.kvadrat.dk

Smile Plastics

Ervaren producent van plaatmateriaal uit PET en EPS. 100% gerecycleerd en 100% recycleerbaar. Maakt platen tot 3x1,20 m die verwerkt kunnen worden op houtbewerkingsmachines en thermoformeerbaar zijn.

Meer info: www.smile-plastics.com

Reloved

Initiatief van alle Vlaamse kringwinkels. Richtten samen een coöperatieve vennootschap op om efficiënter te kunnen inspelen op de duurzame noden van de B2B-markt. Zullen werken met één centraal inzamelpunt voor grote loten meubilair.

Meer info: www.kringwinkel.be

Maison Forton

Ontwerper van Belgische premium tapijten. 80% gemaakt uit gerecycleerd materiaal, 100% in de Benelux. Gelooft in de kracht van storytelling om het circulaire verhaal beter bekend te maken. Zet z’n eerste stappen op de kantoormarkt.

Meer info: www.maisonforton.com

NNOF

Gegroeid uit een verhuisbedrijf dat merkte hoeveel kantoormeubilair er bij verhuizingen weggesmeten werd. Biedt vandaag als deel van Transmoove een totaalaanbod voor circulaire kantoorinrichtingen aan – van ontwerp tot inrichting over circulaire meubeloplossingen.

Meer info: www.nnof.be

Deltagroep

Samenwerkingsverband tussen drie maatwerkbedrijven: De Kringloopwinkel, Constructief en Mobiel. Wil kantoormeubilair refurbishen en verkopen. Deed actief een oproep naar meubilair en samenwerkingen met partners voor dit project. 

Meer info: www.deltagroep.be

MEMO Koncept

Gaat voor duurzaam werkgeluk. Biedt duurzame kantoorinrichting aan vanuit een holistische kijk waarbij het eerst kijkt naar mogelijkheden voor hergebruik. Wil start-ups met goede ideeën bundelen in een ecosysteem van gelijkgezinden om samen sterker naar de markt te gaan.

Meer info: www.memokoncept.be

ResourceLab

Initiatief binnen de sociale economie. Creëert meubels en interieurs met recuperatiehout. Krijgt zijn hout van kringwinkels uit de regio. Zou graag een goederenbank uitbouwen zodat ook andere geïnteresseerden het aangeboden hout kunnen gebruiken voor hun projecten.

Meer info: www.resourcelab.be

Project Nekton

Aanbieder van duurzame, slimme lichtconcepten op maat. Verlichting wordt geoptimaliseerd in functie van het gebruik van de ruimte. Met deze slimme verlichting kan je tot 88% energie besparen. Eveneens Light As A Service aanbod.

Meer info: www.projectnekton.com

Pami

Fabrikant van kantoormeubilair en specialist in kantoorinrichting. Trekker van Circular Workspace Design. 100% Belgisch bedrijf. Doet alles in eigen beheer, van ontwerp tot oplevering – en remanufacturing. Kwalitatief, degelijk en duurzaam.

Meer info: www.pami.be

 

MASCO - Material As A Service Company

Onderzoeksproject van The Circular Value Institute. Extra partij in de value chain: investeringsmaatschappij die hefboomfinanciering voorziet voor materiaalproducenten met een hoge circulaire waarde. Door de MASCO-investering kan de producent circulaire korting aanbieden aan gebruikers.

Meer info: www.circularbuildingscoalition.org/blueprint-projects/circular-value-institute

SOFAR

Belgische modulaire sofa. Gemaakt uit circulair materiaal. Ontworpen voor demontage. Circulair businessmodel met take-backservice. Richt zich, na de B2C-markt, tot de B2B-markt en wil er Seating As A Service aanbieden. Daarvoor zoeken ze partners. Wie heeft interesse?

Meer info: www.sofar.club

Kinnarps

Fabrikant van kantoormeubilair met aandacht voor duurzame kantoorinrichting. Gelooft in analytische benadering voor futureproof kantoren. Streeft naar gebruiksduurverlenging door inclusief ontwerp en flexibiliteit. Vermindert verpakkingsmateriaal door leveringen met dekens.

Meer info: www.kinnarps.be

Ahrend

Circulaire kantoorinrichting. Refurbishen en revitaliseren van kantoormeubilair. Gelooft in de flexibiliteit van leasing en biedt Furniture As A Service aan. Werkt met eigen atelier (sociale economie), dat goederen verzamelt, demonteert en opnieuw samenstelt.

Meer info: www.ahrend.com

 

Zetelfabriek Cammers

Mechels familiebedrijf. Ontwerpt, maakt, herstoffeert en herstelt zitmeubilair in eigen lokaal atelier. Gelooft in het belang van sterke communicatie om bewustwording rond de hersteleconomie te verhogen.

Meer info: www.cammers.be

Deel dit artikel