Kledingontwerp voor Lange Levensduur

Werken met kwalitatieve materialen en ervoor zorgen dat je stuk lang mee kan gaan, is cruciaal voor duurzame kleding, accessoires, ... Zet kwaliteit centraal en trek dit criterium door in je hele proces. Hoe meer draagbeurten per kledingstuk, hoe kleiner de impact.

Bovendien zorgen kwaliteit en duurzaamheid voor een hogere klantentevredenheid en merkloyaliteit. Communiceer dus ook over dit sterke punt van je product of bedrijf.

De Leidraad ‘Kledingontwerp voor Lange Levensduur' helpt ontwerpers en kledingmerken met concrete aanbevelingen om de levensduur van nieuwe collecties te verlengen. Per kledingtype vind je zowel minimumwaarden, streefwaarden als technische richtlijnen om veel voorkomende defecten of slijtage te vermijden.

Enkele tips bij het gebruik van deze tool:
De leidraad is bedoeld als werkinstrument om regelmatig te bekijken bij het ontwerpen en aankopen of bij het oplossen van gebreken die zich voordoen. Druk je exemplaar af om bij de hand te hebben in je werklocatie of bij bezoek aan beurzen of leveranciers.

Gebruik de aanbevelingen niet enkel als checklist, maar ga er over in gesprek met je leveranciers. In overleg kan je de beste oplossingen zoeken.

De levensduur van een kledingstuk is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de gebruiker. Informeer je klant goed over onderhoud- en herstelmogelijkheden, zowel via verkoopskanalen (winkels, webshop, ...) als via labeling. Zeker als een minimumvereiste niet gehaald kan worden om technische redenen, communiceer dan naar de klant dat het product een speciale behandeling vereist of delicaat is in bepaalde omstandigheden.

De Leidraad Kledingontwerp voor Lange Levensduur werd ontwikkeld door het kledingmerk Xandres, onderzoeksorganisatie VITO en het Vlaams mode- en designcentrum Flanders DC, in samenwerking met Centexbel en met steun van VLAIO en Vlaanderen Circulair.

Naar Close the loop >

Uitgever Flanders DC

Categorieën Ontwerpen ›

Gerelateerde tools