Close The Loop

In een circulaire mode-industrie houden zowel designers, producenten, retailers als consumenten rekening met de volledige levenscyclus van een kledingstuk. Met Close The Loop gidsen Vlaanderen Circulair en Flanders DC je doorheen de principes van deze duurzame werkwijze.

Close The Loop

Per fase in de levenscyclus van mode (grondstoffen, ontwerp, producte...) biedt Close The Loop vijf strategieën aan die je kan implementeren om mee te werken aan een circulaire mode-industrie. Vanuit de redenering dat het onmogelijk is om alle strategieën op alle schakels in de keten toe te passen, wil deze gids motiveren om een aantal haalbare strategieën uit te kiezen. De haalbaarheid van een strategie is namelijk afhankelijk van verschillende factoren (zoals bijvoorbeeld de grootte, de producten en de locatie van de onderneming).

De tool bevat ook een heleboel concrete tips en tricks gelinkt aan bestaande platformen, reeds uitgevoerd onderzoek en organisaties die belangrijk werk verrichten binnen de circulaire economie.

In de cases databank worden gaandeweg steeds meer voorbeelden opgenomen die inspirerend zijn voor ondernemers en consumenten. Momenteel bevat de database meer dan 350 cases.

Wie rondsnuistert op deze website, merkt meteen dat er een enorme hoeveelheid aan informatie beschikbaar is. Om deze ‘mini-Wikipedia’ rond duurzame mode toch behapbaar te maken, lanceerde Flanders DC in 2018 de Close The Loop Planner. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst loodsen we je door alle schakels. Zo dagen we je uit om alle aspecten van duurzaamheid in je onderneming onder de loep te nemen. Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld, krijg je jouw actiepunten op korte en lange termijn samengevat, en kan je meteen aan de slag.

Naar Close The Loop >

Gerelateerde tools