Remanumaat

Hefboom voor samenwerking met maatwerkbedrijven voor levensduurverlenging en herbestemming

Levensduurverlenging en herbestemming van producten zijn mogelijk via verschillende routes. Denk maar aan re-use, refurbish, repair en remanufacturing, kortweg ReX. Voor productbouwers is dat een moeilijk verhaal. Want hun processen zijn geoptimaliseerd om nieuwe producten te maken en te verkopen. Gebruikte producten terugnemen en verwerken bestaat uit een heel aantal nieuwe, veelal manuele stappen waarvoor ze niet uitgerust zijn. Bijvoorbeeld ontmantelen, sorteren en reinigen. Maatwerkbedrijven kunnen die deelactiviteiten perfect uitvoeren.

Maatwerkbedrijven inschakelen voor ReX
In de praktijk zien we dat zulke samenwerkingen niet makkelijk van de grond komen. Maakbedrijven en maatwerkbedrijven botsen op verschillende knelpunten zoals aansprakelijkheid, een verdienmodel opzetten met verdeling van de kosten en de baten, vertrouwen opbouwen en versterken, omgaan met een variabele instroom van producten ... Living lab Remanumaat wil die knelpunten wegwerken en een hefboom zijn voor meer en een effectievere samenwerking.

Van zoeken tot testen in de productielogistiek
In Remanumaat zoekt Sirris naar concrete manieren om die knelpunten op te lossen. Elke oplossing wordt getest. Om dat proces te vergemakkelijken, zet Sirris concepten en technologieën in zoals beslissingsondersteuning, aangepaste samenwerkingsvormen en ondersteuning van de operatoren. Elke ontwikkelde oplossing wordt gevalideerd voor een ecosysteem tussen conTeyor International en maatwerkbedrijf Ryhove rond de ReX van herbruikbare verpakkingen voor de productielogistiek.

ReX versneld uitrollen
De resultaten worden vertaald naar 5 andere ecosystemen tussen bedrijven en maatwerkbedrijven, allemaal in de sector van producten als mechanische en mechatronische systemen die een hoog ReX-potentieel hebben. Dat zal de introductie en de uitbouw van ReX in de maakindustrie versnellen, en helpen om die maakindustrie veerkrachtig en circulair te maken met een verlaagde materialen- en CO2-voetafdruk .

Over Sirris
Als non profit innovatiecentrum helpt Sirris bedrijven bij hun innovatie, onder andere met toegang tot industriële labs, advies op maat en multidisciplinaire teams van ingenieurs, wetenschappers en technici. Van ideevorming tot implementatie en opvolging: Sirris helpt bij elke innovatiestap. Het doel van het centrum: elk bedrijf alles uit (technologische) innovatie laten halen wat erin zit.