Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Kennis

Op deze pagina's kan je terecht voor meer theorie over de circulaire economie, ondernemen in de circulaire economieonderzoekinfografieken, publicaties en educatief materiaal.

Steunpunt Circulaire Economie

Om het beleidsrelevant onderzoek in het kader van de circulaire economie in Vlaanderen te stroomlijnen, werd binnen Vlaanderen Circulair het Steunpunt Circulaire Economie in het leven geroepen.

Meer weten >

Wat is de circulaire economie?

In ons huidige lineaire economische systeem worden grondstoffen omgezet in producten, die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Het systeem van de circulaire economie richt zich daarentegen op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies.

Meer WETEN >

CE vlindergrafiek

Ondernemen in de circulaire economie

Circulaire business modellen renderen. Door een beter gebruik van hulpbronnen zou het Europese bedrijfsleven jaarlijks 630 miljard euro kunnen besparen. Ontdek hier meer over deze nieuwe manieren van bedrijfsvoering.

Meer weten >

circulaire business modellen

Infografieken

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom bieden we infografieken aan over diverse aspecten van de circulaire economie. Hieronder een greep. Ontdek ze allemaal.

 

Wat zijn de potentiële voordelen van een product-dienst systeem?

 

Wat is de link tussen circulaire economie en klimaatinspanningen?

 

Hoe lang gaan de voorraden van enkele belangrijke grondstoffen nog mee?

 

Welke business modellen sluiten kringlopen doorheen de productieketen?

Publicaties

Hier vind je een greep uit onze publicaties. Ontdek ze allemaal.

 

Dit is het tweede deel van de prospectieve studie die het circulaire potentieel onderzoekt in Genk, Hasselt en de gemeente Houthalen-Helchteren (=samen Poort Genk). Dit rapport schetst een brede visi…

 

Deze publicatie stelt de werking van ons unieke partnerschap tussen overheden, bedrijven, middenveldorganisaties en kennisinstellingen voor. 

 

Circulaire ondernemingen financieren: hoe moet dat dan? Wat moet veranderen? Wat niet? En wat zijn de risico’s? Dit rapport biedt een overzicht van wat we vandaag alvast weten.

 

Dit e-boek uit 2014 (toen nog door Plan C) toont hoe de circulaire economie in Vlaanderen en Europa begint te leven, wat de kansen zijn en hoe organisaties er nu al in de praktijk mee aan de slag gaa…

Educatief materiaal

We verzamelden heel wat interessant educatief materiaal op ons Pearltrees platform.

NAAR HET EDUCATIEF PLATFORM >

educatie