Reductie van klinische afval via hybride laparoscopische instrumentenset

Vermindering van plastic afval in operatiekamers door innovatieve herbruikbare alternatieven voor galblaasverwijdering

Het project ‘Reductie van klinische afval via hybride laparoscopische instrumentenset’ ontwikkelt een duurzame standaard instrumentenset voor galblaasverwijdering. Na een positieve evaluatie van zes maanden kan het model worden uitgebreid naar andere laparoscopische sets. Het uiteindelijke doel: de afvalproductie en de kosten van ziekenhuizen laten dalen.

In België vinden elk jaar zo’n 160 000 laparoscopische procedures plaats. Ongeveer 22 000 daarvan zijn galblaasverwijderingen en dat maakt het de meest voorkomende laparoscopische procedure in ons land. Door het gebruik van wegwerpmateriaal is de impact op het milieu dus enorm. Daarom stellen de partners van het project ‘Reductie van klinische afval via hybride laparoscopische instrumentenset’ duurzame sets samen met hybride instrumenten die minder belastend zijn voor het milieu door reductie van plastic en klinisch afval. De patiëntenveiligheid en het comfort voor het OK-personeel blijven wel gewaarborgd.

Tijdens een eerste fase zullen single-use trocars, scharen en clipappliers vervangen worden door hybride alternatieven. De cijfers tonen de impact van het materiaal aan: de hybride trocar, die herbruikbare schachten en punten met disposable kleppen combineert, zal zorgen voor 73% minder CO2-uitstoot en 85% minder klinisch afval. Semi-herbruikbare scharen zorgen voor 67% minder CO2 en 59% minder klinisch afval. De herbruikbare clipapplier met reloads zorgt ten slotte voor 83% minder CO2 en 88% minder klinisch afval. Bij een succesvolle evaluatie na zes maanden, wordt het project uitgebreid naar andere sets, wat een grote kostenbesparing en afvalvermindering voor ziekenhuizen oplevert.

Duomed Belgium

Partners Surgical Innovations, Microline

Sectoren

Organisaties