Kinderdagverblijf ‘t Lentetuiltje krijgt nieuw en circulair gebouw

In Meise worden grote inspanningen gedaan om het circulair bouwen vooruit te stuwen. Met de steun van Vlaanderen Circulair werd daar het nieuwe gebouw voor kinderdagverblijf Lentetuiltje gebouwd.

Kinderdagverblijf Lentetuiltje was zeer duidelijk in hun ambities destijds. Ze wilden een nieuw gebouw die duurzaam, toekomstgericht en circulair was. Door eerder onderzoek was gebleken dat de twee bestaande gebouwen verbouwen zowel ecologisch als economisch niet de beste optie was.  Daarom trokken ze alle registers open en wilden ze een gebouw die voor lange tijd gebruikt kon worden.

Flexibel gebouw

Een van de vereisten van circulair bouwen is dat er meerdere bestemmingen kunnen zijn voor het gebouw. Dat is hier zeker het geval. Door de flexibele houten kolommengrid is het gebouw heel gemakkelijk aan te passen.
Bas architects & engineers haalde hun inspiratie voor dit project uit verschillende eerdere projecten. Zo waren onder meer het idee over slim geslaagd bouwen en het ecopolis-concept grote inspiratiebronnen. Dat laatste zorgde ervoor dat de centrale ruimte in het gebouw kan dienen als gemeenschapszaal, ontmoetingsruimte maar ook als circulatieruimte.

Het project van Lentetuiltje kan steun genieten van Vlaanderen Circulair. Dat ondanks het voor kleine besturen en vzw’s niet eenvoudig is om te voldoen aan de complexe regelgeving. Lentetuiltje diende een ijzersterk dossier en voldeed met verve aan deze regels.
Vlaanderen Circulair stelde wel een voorwaarde op. Lentetuiltje moet na de werken de meest geschikte aanbestedingsmethoden voor circulaire projecten in kaart brengen. Op die manier kunnen ze andere bouwheren een duwtje in de rug geven omtrent het circulair bouwen.

Kinderdagverblijf ‘t Lentetuiltje

Partners BAS architecs & engineers, Vlaanderen Circulair

Sectoren

Thema's