Gemeentehuis wordt een circulair project

Oud gemeentehuis Pelt wordt omgetoverd tot moderne bibliotheek

In Pelt, de fusiegemeente van Neerpelt en Overpelt, krijgt het voormalige gemeentehuis een nieuwe bestemming. Door de fusie had het gemeentehuis geen nut meer. Daarom werd geopteerd voor een vernieuwing van het gebouw zodat de bibliotheek, Kind en Gezin en ook Huis van het Kind er een plek krijgen.

De nieuwe bibliotheek wordt gebouwd met zicht op de toekomst. Door het juist positioneren van de kolommen in het gebouw kan het een andere invulling krijgen zonder aan de structuur te moeten wijzigen. Volgens SCOOP architecten kan het gebouw in de toekomst als hotel of congrescenter dienen.

Hergebruik van het oude gebouw

Dit op zich is al een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Maar dat is niet het enige. Maar liefst 80% van het aanwezige beton wordt gebruikt voor het nieuwe gebouw.
Daarnaast werden ook de nieuw aangebrachte materialen zoveel mogelijk gerecupereerd uit andere gebouwen. Zo worden de oude gevelstenen gebruikt om nieuwe delen te metsen. Niet enkel wordt er voor de buitenkant gedacht aan gerecupereerd materiaal, ook binnen wordt materiaal hergebruikt.
De oude metalen rekken zullen, na een lakbeurt, een tweede leven krijgen in de nieuwe bib. Pleisterwerk wordt gedaan met een natuurlijke kalkpleister in plaats van een gipsen variant.

Naast deze circulaire bouwelementen worden er nog extra inspanningen gedaan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo wordt er gebruik gemaakt van omkeerbare verbindingen, dit principe houdt in dat er elementen aangebracht worden die kunnen afgebroken worden zonder schade te verrichten aan het gebouw, bijvoorbeeld bij het buitenschrijnwerk.  Daardoor kunnen bepaalde componenten in de toekomst hergebruikt worden.
Ook wordt er groene stroom aangebracht bij het gebouw. Er komen warmtepompen die gebruik maken van geothermie en zonnepanelen.