Een duurzame transformatie: De Tiense Watervelden

De Tiense Watervelden, gelegen op het militair domein van Goetsenhoven, vormen het middelpunt van een innovatief waterhergebruiksproject dat op 11 april 2022 van start is gegaan. Dit toekomstige centrum voor waterproductie is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de overheid, industrie en drinkwatermaatschappij. Het primaire doel is om proactief de droogteproblematiek in Vlaanderen aan te pakken en het watertekort te verminderen.

Waterinnovatie bij De Tiense Suikerraffinaderij

Suikerbieten bestaan voor 75% uit water. De Tiense Suikerraffinaderij hergebruikt dit restwater tijdens het suikerproductieproces. Desondanks stroomt er jaarlijks nog meer dan 1 miljard liter water, wat gelijk staat aan 400 olympische zwembaden, naar beken en rivieren, zelfs na herhaaldelijk hergebruik van dit (gezuiverde) water. Het project van De Tiense Watervelden brengt hier verandering in.

Na een voorbehandeling wordt het restwater van het bietenproces via een nieuwe pompinstallatie afgeleid naar de vliegbasis van Goetsenhoven. Daar wordt het water gebufferd en omgezet naar drinkwater. De Watergroep speelt een cruciale rol door ter plaatse het water te zuiveren tot drinkbaar water. Met een temperatuur van ongeveer 20°C bij het verlaten van de fabriek kan dit water zelfs worden ingezet voor warmterecuperatie. Voor de Tiense Suikerraffinaderij betekent dit project een jaarlijkse vermindering van 250.000 m³ grondwatercaptatie en een beschikbaarstelling van 1.400.000 m³ voor drinkwaterproductie.

Een stapje verder in het duurzaam proces

De Tiense Watervelden gaan verder dan enkel waterhergebruik. Er bestaat de mogelijkheid om zonnepanelen drijvend op de bekkens te plaatsen, wat goed is voor 4,5 Megawattpiek. Sommige bekkens kunnen zelfs multifunctioneel worden ingezet, bijvoorbeeld voor watersporten en recreatie, terwijl andere gebruikt kunnen worden voor de irrigatie van landbouwterreinen.

Dit project is niet alleen een antwoord op de waterproblematiek in Vlaanderen, maar ook een stimulans voor de economie en werkgelegenheid. Het toont aan dat investeren in de circulaire economie vruchten afwerpt. Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen, benadrukt dat De Tiense Watervelden een lichtend voorbeeld zijn van ondernemerschap, circulariteit en duurzaamheid. Het project draagt niet alleen bij aan een duurzame toekomst, maar ondersteunt ook de bredere duurzaamheidsroadmap van de voedingsindustrie.

De Tiense Watervelden

Partners De Watergroep, Fevia, Vlaamse regering

Sectoren

Thema's

Organisaties