Werken aan circulaire kantoorinrichting: Het Nieuwe Werken

maandag 29 april 2024

Onlangs vond het eerste stakeholderevent in het kader van het Interreg North Sea project ‘CEO’ (Circular Economy Office) plaats. Een 80-tal geïnteresseerden tekenden present. Zij sloten de dag af met boeiende brainstormsessies rond vier thema’s: Het Nieuwe Werken, Ecodesign, Opschaling en Circulaire Businessmodellen. Dit artikel is een beknopte weergave van de discussies rond Het Nieuwe Werken.

Door de coronapandemie kreeg hybride werken een duwtje in de rug. Als de job het toelaat, mogen heel wat werknemers tegenwoordig deeltijds op kantoor en deeltijds thuis werken. Daardoor staan er tegenwoordig veel kantoren leeg. Bovendien heeft het traditionele 9-to-5-werken plaatsgemaakt voor outputgericht werken. Deze nieuwe manieren van werken hebben een invloed op de inrichting van kantoren én thuiswerkplekken. In de brainstormhoek van 'Het Nieuwe Werken' werden hierover inzichten gedeeld. Een greep uit de vaststellingen…

  • Ieder mens is anders. Sommige werknemers zouden het liefst altijd thuis werken. Andere vinden het net belangrijk om werk en privé strikt gescheiden te houden, en vinden het belangrijk om elke dag 'naar het werk te gaan'.
  • Elke kantoorinrichting is maatwerk. Ze moet afgestemd zijn op de specifieke behoeften en cultuur van elke organisatie. Daarom is het aangeraden om de manier van werken grondig te analyseren vooraleer je aan de (her)inrichting van je kantoor begint. Daarbij mogen ook de looplijnen niet uit het oog verloren worden.
  • Aandacht voor akoestiek en verlichting winnen aan belang bij kantoorinrichtingen. Terecht. Ze beïnvloeden de productiviteit. Ook de toenemende aandacht voor biofiel design (biophylic design) is zeker niet te verwaarlozen. Deze vorm van interieurontwerp integreert natuurlijk licht, planten en natuurlijke materialen om binnenruimtes gezonder en aangenamer te maken.
  • Modulariteit in ruimtegebruik wordt belangrijk. Kantoren moeten flexibel gebruikt kunnen worden. Waarom er geen co-workingspaces met gedeelde faciliteiten van maken? Of misschien zelfs plekken die gemeenschapsvorming faciliteren? Ze zouden ruimte kunnen bieden aan buurtbewoners, of aan studenten in de blok.
  • Bedrijfsterreinen met kantoorgebouwen zijn achterhaald. De toekomst ligt in gebouwen waarvan de functies (wonen, werken, zorgen, ontspanning…) door elkaar lopen. Dit bevordert de inclusie en toegankelijkheid.
  • Kantoren moeten zowel individueel werken als samenwerken faciliteren. En in sommige organisaties ook zorg en ontspanning. Ze moeten uitnodigend zijn en een aangename werkomgeving creëren.

Spreekt dit onderwerp je aan? Wil je meebouwen aan de circulaire economie in Vlaanderen, en met name aan het luik ‘circulaire kantoorinrichting’? Volg het Europese CEO-project (Circular Economy Office): schrijf je in voor de CEO-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van events en initiatieven.

Deel dit artikel