Een circulaire verhuis van VC en OVAM

maandag 12 februari 2024

Op 12 februari konden de collega's van Vlaanderen Circulair en OVAM terug naar kantoor. Het mooie gerenoveerde Rik Woutersgebouw VAC Mechelen voelde meteen vertrouwd door hergebruik van het kantoormeubilair.

Met OVAM hebben we meubilair succesvol hergebruikt tijdens eerdere verhuisrondes. Lounges, kasten en bureaumeubels zijn verplaatst naar de opslagloods in Mechelen. Het overige meubilair wordt gebruikt door diverse organisaties, waaronder OVAM zelf, VSV en VMM. Bureaustoelen van Herman Miller en logopedische stoelen van Kinnarps zijn volledig hergebruikt. Hoogteverstelbare bureaus worden efficiënt gecombineerd met vast meubilair. We hebben ook gerecyclede materialen gebruikt voor OVAM-lockers, ooit ladeblokken, waarmee we duurzaamheid benadrukken. Niet alleen meubilair, maar ook hele ruimtes worden hergebruikt: economaten worden vergaderzalen en tapijten krijgen een nieuwe functie.

Het Facilitair Bedrijf heeft recentelijk het verhuisproject zorgvuldig gecoördineerd, met een focus op duurzaamheid en efficiëntie binnen de Vlaamse overheid. Ze stimuleren en coördineren het hergebruik van meubilair, zowel binnen als buiten projecten. Bij Het Facilitair Bedrijf kun je altijd terecht voor oplossingen, zoals wanneer je meubilair hebt waarvoor je geen bestemming meer hebt, of wanneer je op een kostenefficiënte en duurzame manier extra meubilair nodig hebt. Transmoove (NNOF) ondersteunde de verhuisbeweging met op maat gemaakte oplossingen voor verhuizingen, installaties, en duurzaam meubelbeheer. Als dé one-stop-shop voor meubelgerelateerde behoeften, heeft Transmoove een reputatie opgebouwd voor kwaliteit en innovatie. Hun dienstenprogramma is gericht op maximale ontzorging van de klant tijdens de uitvoering van het project en tijdens het dagelijks gebruik van zijn meubilair. Dit omvat onder andere verhuis, herstellingen, inventarisbeheer, opslag en beheer van kantoormeubelen, montage en distributiediensten, en transformatie en hergebruik.

De betrokkenheid van OVAM en Het Facilitair Bedrijf bij circulair meubelgebruik benadrukt de essentie van het CEO-project. Met dit Europese initiatief streven we ernaar zowel Vlaanderen als de rest van Europa te inspireren om het pad van OVAM te volgen. Ons doel is om minder afval te genereren, grondstoffen efficiënter te gebruiken en een duurzamere samenleving te bevorderen door circulaire principes maximaal te benutten.

Het CEO-project (2023-2026) streeft ernaar circulair kantoormeubilair als standaard te vestigen door gedurfde en duurzame inspanningen te leveren, wetgeving aan te scherpen en creatieve aanpassingen aan meubelontwerpen te maken. Binnen OVAM/Vlaanderen Circulair spelen we een cruciale rol, gebaseerd op ons succes in eerdere initiatieven zoals de Green Deal Circulair Aankopen en het ProCirc-project. We leiden circulaire innovatie en beleid in Vlaanderen en delen best practices met partners in de Noordzeeregio. Ons doel is om alle kantoorruimtes in Vlaanderen circulair te maken, door informatie te delen over herbruikbaarheid van materialen en levensduur van meubilair. Het hoofddoel van CEO is om circulaire strategieën te versterken en circulair kantoormeubilair tot de norm te maken, wat uiteindelijk ook kan doorstromen naar scholen, ziekenhuizen en huishoudens.

Deel dit artikel