Tussen hamer en aambeeld? Waar vinden we de metalen voor de energietransitie?

KU Leuven voerde in opdracht van Eurometaux een studie uit naar de link tussen onze behoefte aan metalen en de groene energietransitie. Vlaanderen Circulair host op woensdag 18 mei om 11u samen met de onderzoekers een webinar over de studie.

Webinar metalen en energietransitie

Europa trekt radicaal de kaart van een groene energietransitie. Voor die transitie zijn echter miljoenen tonnen extra metalen nodig. We hebben massa's koper, aluminium, lithium, zink, silicium, dysprosium... nodig voor onze windmolens, batterijen, elektrische wagens, kabels en zonnepanelen. Van sommige metalen hebben we de komende 30 jaar zelfs vier keer tot vijf meer nodig. Onze vraag naar lithium gaat door het dak met een factor 35.

Het slechte nieuws: Europa is voor haar metaalbevoorrading sterk afhankelijk van import. Met alle gevolgen van dien:

  • we spelen in een globale en grillige competitie;
  • we hebben te weinig vat op de ecologische en sociale omstandigheden waarin de grondstoffen gedolven worden;
  • we zijn vaak te afhankelijk van dubieuze regimes.

Het goede nieuws: de krapte is tijdelijk. Europa heeft immers een aantal troeven achter de hand om meer zelfvoorzienend te worden. We lopen op kop in recyclagetechnologie. Op termijn zal doorgedreven recyclage in combinatie met ecodesign een groot deel van onze behoeften kunnen invullen. Daarnaast is ook technologische en gedragsverandering mogelijk. Gedeelde elektrische mobiliteit kan bijvoorbeeld een aanzienlijke besparing in materialenverbruik opleveren. In de tussentijd moeten we volgens de onderzoekers inzetten op eigen Europese mijnbouwcapaciteit (voor zover haalbaar), eigen productie van metalen en bevoorradingsafspraken maken met verantwoordelijke partners.

Meer weten?

Maak kennis met de studie 'Metals for Clean Energy - Pathways to solving Europe's raw materials challenge' op ons webinar woensdag 18 mei, van 11 tot 12 u.

Deelnemen is gratis, vooraf inschrijven is verplicht.
Kort voor het webinar ontvangt u per mail een deelnamelink.


Schrijf u hier in:

Datum: woensdag 18 mei 2022

Locatie: Webinar

Voeg toe aan kalender

Gerelateerde Events