We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
KU Leuven voerde in opdracht van Eurometaux een studie uit naar de link tussen onze behoefte aan metalen en de groene energietransitie. Vlaanderen Circulair host op woensdag 18 mei om 11u samen met de onderzoekers een webinar over de studie.
Europa trekt radicaal de kaart van een groene energietransitie. Voor die transitie zijn echter miljoenen tonnen extra metalen nodig. We hebben massa's koper, aluminium, lithium, zink, silicium, dysprosium... nodig voor onze windmolens, batterijen, elektrische wagens, kabels en zonnepanelen. Van sommige metalen hebben we de komende 30 jaar zelfs vier keer tot vijf meer nodig. Onze vraag naar lithium gaat door het dak met een factor 35.
Het slechte nieuws: Europa is voor haar metaalbevoorrading sterk afhankelijk van import. Met alle gevolgen van dien:
Het goede nieuws: de krapte is tijdelijk. Europa heeft immers een aantal troeven achter de hand om meer zelfvoorzienend te worden. We lopen op kop in recyclagetechnologie. Op termijn zal doorgedreven recyclage in combinatie met ecodesign een groot deel van onze behoeften kunnen invullen. Daarnaast is ook technologische en gedragsverandering mogelijk. Gedeelde elektrische mobiliteit kan bijvoorbeeld een aanzienlijke besparing in materialenverbruik opleveren. In de tussentijd moeten we volgens de onderzoekers inzetten op eigen Europese mijnbouwcapaciteit (voor zover haalbaar), eigen productie van metalen en bevoorradingsafspraken maken met verantwoordelijke partners.
Maak kennis met de studie 'Metals for Clean Energy - Pathways to solving Europe's raw materials challenge' op ons webinar woensdag 18 mei, van 11 tot 12 u.
Deelnemen is gratis, vooraf inschrijven is verplicht.
Kort voor het webinar ontvangt u per mail een deelnamelink.