Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

WoonC

Minder huis meer vrijheid. Aanpasbaar, compact én betaalbaar wonen: het kan!

Circulair bouwen kan wonen opnieuw betaalbaar maken. Hoe? Dat vertelt een groeiend en ambitieus netwerk van onderzoekers, bedrijven, overheden en middenveldorganisaties.

Hergebruik creëert nieuwe waarde

Vandaag is wonen duur en een woonkrediet risicovol. Maar stel je voor dat wonen anders kon. Dat wonen in plaats van hypothekeren, kon bevrijden. Hoe kunnen we dat realiseren? Het antwoord: hergebruik van bouwcomponenten vanaf het begin mogelijk maken. Met hergebruik of een efficiënte recyclage zouden we heel wat geld, materiaal en overlast kunnen uitsparen.

Door nu al te denken aan het tweede, derde en misschien wel vierde leven van een dakpan, een raam of ieder ander onderdeel van een woning, zal dat onderdeel in de toekomst meer waard zijn dan wanneer het weggegooid zouden moeten worden. Bovendien worden regels omtrent bouwafval steeds strenger en kan net afval de bouwkost verder doen stijgen.Hergebruik van bouwcomponenten

Nieuwe waarde creëert nieuwe opties

Wanneer woningen en de materialen waarmee ze gebouwd zijn nuttig en waardevol blijven, dan zijn zij ook een duurzamere, misschien zelfs meer rendabele investering dan een traditionele woning of appartementsgebouw. Het woonkrediet, dat zo snel mogelijk terugbetaald moet worden door de eigenaar of ontwikkelaar, is dan niet langer de enige optie.

Particulieren zouden samen in een woonproject kunnen investeren, als coöperatie of vennootschap. Producenten zouden de bouwmaterialen die ze maken tegen een vergoeding aan de bewoners ter beschikking kunnen stellen. En dienstverleners zouden wonen als een service kunnen aanbieden, altijd aangepast aan wat nodig is. En dat zijn maar enkele alternatieven.

Twee werven

Grote stappen zet je niet alleen. Enkel door kennis en ervaring met anderen te delen, kunnen vraagstukken zoals leningvrij wonen opgelost worden. Daarom heeft zich sinds de herfst van 2017 een groep van onderzoekers, bedrijven, overheden en middenveldorganisaties gevormd, die aan het vraagstuk werkt. Een groep die in functie van dat werk ook groeit en krimpt.

De ambitie is groot. Daarom werkt het netwerk tegelijk aan twee ‘werven’, elk met hun eigen doelstelling, snelheid en ‘bouwvakkers’.

  • Aan de ene kant is er het complexe woongegeven: een economische markt die een tragere transitie zal ondergaan. De zoektocht is er een naar alternatieve financieringssystemen en naar nieuwe contractuele oplossingen.
  • Aan de andere kant is er het concreet en wendbaar pilootproject: de eerste circulair gebouwde woning van het land. Die woning zal in Wilsele gebouwd worden en is een ruimte voor iedereen die wil experimenteren. Het is een deur naar nieuwe praktijkkennis en een uitstalraam voor iedereen die geïnteresseerd is.

BAST architects & engineers, Colruyt Group, Facadeclick, OVAM, Vito, Vlaanderen Circulair, VUB

Sectors Bouw ›