Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Consumptie- en Sorteerscan voor kwetsbare huishoudens

Moeilijk bereikbare doelgroep aanzetten tot circulair gedrag

Tijdens individuele huisbezoeken krijgen kwetsbare huishoudens te horen hoe afval correct moeten sorteren en recycleren, en over welke initiatieven er bestaan rond herstellen, hergebruik, delen en herbestemmen. Dat is het project Consumptie- en Sorteerscan voor kwetsbare huishoudens in een notendop.


De Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie (KOMOSIE) ontwikkelde in 2017 in samenwerking met een brede projectgroep de Energiescan, een laagdrempelig communicatiemiddel om ook kwetsbare mensen te betrekken bij de transitie naar een circulaire economie. Het accent lag op correct sorteergedrag.

Vanuit de geleerde lessen en de resultaten van dit geslaagde pilootproject wil de Consumptie- en Sorteerscan voor kwetsbare huishoudens inhoudelijk een stap verder gaan. Het gaat om een doorstarttraject van één jaar. Via huisbezoeken krijgt dezelfde doelgroep informatie op maat over hoe afval correct te sorteren en te recycleren, en over welke initiatieven er bestaan rond herstellen, hergebruik, delen en herbestemmen. Deze gezinnen krijgen meteen concrete oplossingen voor hun reële problemen en antwoorden op hun vragen.

Het is de bedoeling om de Consumptie- en Sorteerscan uit te rollen over heel Vlaanderen.

KOMOSIE

Partners Ecolife

Thema's Call 2017 ›

Sectoren Diensten › Sociaal-cultureel ›