Om Vlaamse publieke gebouwen maximaal circulair te renoveren, ontwikkelen Factor4, Vlaams Energiebedrijf en de VUB samen een innovatief modelcontract met bijbehorende aanbestedingsdocumenten. Een modelcontract dat Factor4 eerder ontwikkelde in opdracht van de federale overheid wordt uitgebreid met prestatiegerichte circulaire renovatie criteria.
Het project CiRe (Circulair Renoveren) zal het modelcontract gebruiken bij concrete projecten van energierenovatie. Concreet gaat het om een drietal Vlaamse gebouwenpartners, goed voor ongeveer 24 gebouwen. Op die manier worden de Europese CO2-reductiedoelstellingen gehaald.
Om bijkomende expertise te genereren organiseert CiRe daarnaast workshops met gereputeerde technische en beleidsexperts. Dat moet draagvlak creëren en de knowhow in een vroeg stadium verspreiden naar de markt. Na het CiRe-project kunnen het Vlaams Energiebedrijf en de marktpartijen het concept van circulair renoveren, de modelcontracten en de tools inzetten op een grotere schaal.
Factor4
Partners Vrije Universiteit Brussel, TRANSFORM part of æ-lab, Vlaams EnergieBedrijf
Thema's Call 2017 ›
Sectoren Bouw ›
Is het patrimonium van jouw organisatie aan renovatie toe? Is er energiebesparingspotentieel dat onbenut blijft door financiële drempels, tijdsgebrek, kennis- en/of personeelstekort...? Neem dan deel aan 'CiRe' (Circulair Renoveren); een project dat daar op een zo duurzaam mogelijke manier antwoord tracht te bieden door het integreren van circulaire economieprincipes in een energieprestatiecontract.
Tegen 2030 heeft Vlaanderen als doelstelling om 30% energie te besparen. Ons publiek patrimonium speelt daarin een sleutelrol. Het projectconsortium van CiRe zal de innovatieve aanbesteding begeleiden en monitoren tijdens de uitvoeringsfase. De gecontracteerde partij (Energy Service Company, of ESCO), zal onder het prestatiecontract enerzijds een energiebesparing garanderen en anderzijds dit realiseren met een zo laag mogelijke milieu-impact op vlak van grondstoffengebruik.
Op die manier wordt de klimaatimpact van het prestatiecontract nog verder vergroot. Het doel is om dit innovatief traject, mede dankzij de ondersteuning van Vlaanderen Circulair, als voorbeeld naar voor te schuiven en zeer uitvoerig te belichten in zijn vooruitstrevend karakter.
Ook jij kan hieraan deelnemen. Deelnemers hebben als voordeel niet enkel de duurzame prestatiegaranties die geïntegreerd zitten in het contract, maar ook de deels gesubsidieerde intensieve begeleiding van specialisten die resulteert in een snelle en kwalitatieve aanbesteding voor de uitvoering van de renovaties van het patrimonium.
In de nabije toekomst gaan we van start met de haalbaarheidsstudies voor het patrimonium van de deelnemers. Dit betekent concreet:
Hierna neemt de organisatie een formele beslissing om tot aanbesteding over te gaan, of niet.
Het voordeel van de deelnemende organisatie is hierbij:
Het is van groot belang dat dit proces gedragen wordt bij alle besluitvormers en dat er voldoende tijd kan worden voorzien voor overleg en kennisoverdracht.
De haalbaarheidsfase zal van april tot juni 2018 duren, waarna een beslissing wordt genomen om over te gaan tot het eigenlijke EPC-traject.