WOODYLOOP

De materiaalkringloop van de Woody-collecties sluiten

The Woody Group wil in de toekomst efficiënter en op een meer verantwoorde manier met grondstoffen omgaan. Daarom gingen we via dit project, samen met Sibille Diederichs GCV, op zoek naar een innovatief businessmodel om pyjama’s van het merk na een eerste leven circulair te verwerken. 

Concreet bestond ons project uit twee ophaalacties in de winkels, een fijnsorteerproces, rechtstreeks hergebruik van ingezamelde stukken via goede doelen, of upcycling naar nieuwe producten en recycling door vervezeling. 

Door onze consumenten via de ophaalacties te betrekken en te sensibiliseren, en dankzij een goede samenwerking met de sociale economie en bedrijven uit de textielsector, konden we een sterke sluitende materiaalkringloop creëren. 

Na afloop van dit traject zullen de opgedane kennis en conclusies rond optimalisatie van systeem, ontwerp, hergebruik, retourlogistiek en opschaalbaarheid de basis vormen voor het uittekenen van de toekomstige innovatieve circulaire strategie binnen ons bedrijf. 

Download pdf bestand

The Woody Group

Partners Sibille Diederichs

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. We hielden twee inruilacties die enthousiast werden onthaald door de consumenten én de winkels. Klanten deden de moeite om enkel de Woody-pyjama’s terug te brengen. Onze logistieke organisatie is ondertussen al afgestemd op een jaarlijkse herhaling. 
  2. De innovatieve en specifieke fijnsortering uitgevoerd door maatwerkbedrijf Ateljee vzw lag aan de basis van dit hele traject. Dat leverde ons heel specifieke reststromen op voor upcycling en repair. 
  3. CiLAB, een circulair textiellab in Mechelen, upcyclede zo’n 73 kg van de gesorteerde pyjama’s tot 1.000 stropzakjes en 1.000 scrunchies
  4. In de eindfase van dit project hebben verschillende sterkte-zwakteanalyses uitgevoerd, waarvan de conclusies een belangrijke basis vormen voor het uittekenen van de toekomstige circulaire strategie bij The Woody Group. 

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Bij het uitdenken van een circulaire strategie is het belangrijk om op gemotiveerde collega’s en partners te kunnen rekenen. Het omdenken van lineair model naar circulaire bewegingen vraagt een hoge inzet, veel creativiteit en heel veel tijd. 
  2. Voor kmo’s is het in onze huidige economische en industriële lineaire realiteit een uitdaging om circulaire businessmodellen uit te werken. Dit is te wijten aan zowel de hoge lokale loonkost als de afwezigheid van een aanbod circulaire industriële of technologische processen op kmo-schaal. 
  3. Door de inruilacties kunnen we de levensduur van onze pyjama’s beter vaststellen. We zijn ook erg tevreden over de kwaliteit van de geretourneerde stuks. Dankzij de verworven kennis kunnen we ons duurzaamheidsbeleid verder uitbouwen en nog meer focussen op repair en levensduurverlenging. 
  4. De inruilacties en bijhorende fijnsortering leverden erg goede resultaten op. De belangrijke volgende stap naar mechanische en/of chemische refibering is nog niet beschikbaar voor kleine hoeveelheden, maar we rekenen erop dat dit binnenkort wel het geval zal zijn. 
3.392 opgehaalde stuks
470 kg premium voor hergebruik
132 enthousiaste winkelpunten
6 lokale circulaire partners

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Dankzij dit project willen we in de toekomst blijvend inzetten op een jaarlijkse inruilactie in onze eigen winkelpunten en een samenwerking met Ateljee vzw voor sortering en tweedehandsverkoop. Ook willen we de mogelijkheden bekijken van een online inruilactie.

Daarnaast voeren we verder onderzoek naar een duurzame en circulaire herwaardering van het katoen uit de restfractie van de inruilacties. Ook denken we verder na over een repairstrategie om de levensduur van Woody-pyjama’s te garanderen en/of te verlengen.

Via Woodyloop konden we in kaart brengen waar de zwaktes liggen van onze producten. Die kennis kan het stylingteam in de toekomst gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe producten en collecties.