RED-USE

Met de herbruikbare bowls van Red-use haal je maaltijden af in een restaurant zonder dat er extra verpakking voor nodig is.

Red-use is een slim deelsysteem voor herbruikbare foodbowls en koffiebekers, ontworpen om zero waste makkelijk te maken. 

Red-use biedt een alternatief voor wegwerpverpakking bij afhaalmaaltijden. Klanten kunnen dus met herbruikbare bowls maaltijden bij hun favoriete restaurant gaan afhalen. Het initiatief komt van Danielle Ansoms van Roltex in Aalst, in samenwerking met Durafest uit Dendermonde.

De populariteit van afhaalmaaltijden is hard gestegen de laatste maanden. Jammer genoeg brengen al die maaltijden een hele hoop afval met zich mee. Danielle Ansoms kwam daarom met een oplossing: als directeur van Roltex in Aalst bedacht ze Red-use. Red-use is een app waarmee consumenten een herbruikbare bowl en koffiebekers kunnen gebruiken voor hun afhaalmaaltijden.

De bowls zijn herbruikbaar, duurzaam en kunnen op het einde van hun levensduur gesmolten worden om opnieuw als basis voor een nieuw product te dienen. Roltex werkt samen met Durafest, een start-up uit Dendermonde die al langer bezig is met herbruikbare verpakkingen. Bovendien gebeurt de productie in Wilrijk en wordt het systeem van Red-use toegepast in Mechelen. Daardoor zijn de bowls echt lokale producten en blijft het transport beperkt.

De app is sinds februari 2021 beschikbaar en kan gebruikt worden in verschillende Mechelse horecazaken zoals Bavet, Graspoort en Carbon. Samen met Mechelen Klimaatneutraal werd er een startpakket verdeeld aan de Mechelse horeca. Red-use verzorgt het hele logistieke proces en wast de bowls zelf. Hierdoor krijgen de restaurants geen extra werk.

Hoe werkt Red-use?
Als je een bestelling plaatst, betaal je een extra waarborg van drie euro voor de herbruikbare bowl. Na gebruik spoel je hem even schoon, scan je hem in de app en breng je hem terug binnen in de dropbox van het restaurant. Binnenkort zullen er ook buiten de restaurants drop points zijn om de bowls terug binnen te brengen. Daarna krijg je de waarborg terug via de PackBack.app. Red-use zorgt voor een industriële reiniging en brengt nadien de bowl terug naar het restaurant.