ReCiReK

Kunststof-afval wordt ter plekke weer kunststof

Met dit project willen we hoogwaardige kunststof-reststromen - met name PP, PE en PS - afkomstig uit de farma- en de zorgsector maximaal valoriseren. De farma en de zorg zijn economisch belangrijk en omvangrijk in Vlaanderen en beschikken over grote hoeveelheden hoogwaardige kunststofmaterialen van gebruikte verpakkingen. Voor dit project willen we vooral focussen op trays (bakjes) en flessen van ontsmettingsmiddelen.

Meer specifiek zullen we ons concentreren op de stromen van verpakkingsmaterialen afkomstig van de firma Pfizer op de site in Puurs. Jaarlijks brengt het bedrijf zo’n 200 ton verpakkingsmateriaal beperkt-selectief naar een verwerker voor recycling. Daarbij zijn er twee problemen: het gewicht per transport ligt erg laag (er wordt vooral lucht vervoerd) en de bestaande recyclagelijnen zijn niet fijnmazig genoeg om de waarde van de aangeleverde materialen er ten volle uit te halen. Er is dus downcycling en waardeverlies.

In het ReCiReK-project werken we met verschillende stakeholders samen om een model uit te testen waarbij we zeer lokaal en kleinschalig deze kunststoffen granuleren (vermalen tot korrels) zodat ze meteen opnieuw als hoogwaardige kunststof ingezet kunnen worden.

EnAdviS

Partners Reko Technology, Indaver, Suez R&R North

Sectoren