Ontzorgen en begeleiden van particuliere, circulaire renovatieprojecten

Passief Rijhuis in de Stad stelt roadmap op voor de circulaire renovatie van een eengezinswoning, voor en door particulieren

In Vlaanderen staan nog een heleboel te verbouwen eengezinswoningen. Maar als je als particulier verbouwt volgens circulaire principes, dan bots je al snel op een aantal hordes: er is een heel bos aan uiteenlopende criteria rond circulariteit waarin de particulier met beperkte kennis van de materie de bomen moet zien. Ook de vertaling van theorie naar praktijk ontbreekt. De lijst met vragen tijdens de afbraak, de ontwerpfase en de heropbouw wordt steeds groter. Daarnaast zijn er een heleboel financiële en juridische vragen en uitdagingen. Er is nood aan ontzorging en begeleiding voor particuliere circulaire bouwprojecten. Dat ondervonden Christophe en Karen aan den lijve bij de verbouwing van hun rijhuis in Mechelen.

Passiefhuis-Platform / Pixii wil op basis van geïdentificeerde knelpunten (en kansen) een breder begeleidingsproces ontwikkelen, zowel in de klantenreis, de bouwpraktijk als in de trajectbegeleiding. Het trajectbegeleidingsproces wordt volledig in kaart gebracht en zal dienen als basis voor de ontwikkeling van een opleiding voor renovatiebegeleiders die particulieren willen begeleiden bij hun circulair bouwproject. De resultaten zullen ook verwerkt worden in een technische opleiding circulair verbouwen. En diezelfde roadmap kan ook aangewend worden door andere geïnteresseerde bouwheren, professionele partijen of beleidsmakers om energieneutraal circulair (ver)bouwen in particuliere context te faciliteren en ondersteunen.

Kortom, Passiefhuis-Platform / Pixii focust met dit project op particulieren die circulair willen verbouwen. Een markt met heel wat potentieel.

Foto: Christophe Lambrechts

Passiefhuis-Platform / Pixii

Partners In-Vast Group / MOSARD, UHasselt, Passief rijhuis in de stad en Stad Mechelen

Sectoren