We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Niet enkel voor ouderen, maar ook voor zorgbehoevenden in het algemeen is thuis blijven wonen een belangrijke zaak, zowel op praktisch als mentaal vlak. Vaak gebeurt het dat de huidige woning echter niet voldoende aangepast is aan bepaalde zorgsituaties. Een tijdelijke aanpassing of uitbreiding van de woonst kan dan een oplossing bieden.
Vanuit deze context is het idee ontstaan voor het project House Plus. We willen een mobiele zorgunit ontwikkelen die de noden binnen een zorgsituatie in situ oplost. Zo kunnen we een woning tijdelijk aanpassen met bijvoorbeeld een gelijkvloerse slaap- en of badkameruitbreiding. Daarbovenop willen we deze units zo ecologisch en circulair mogelijk maken: de modules kunnen buiten of in de woning staan, zijn makkelijk op te bouwen en weer af te breken en zijn telkens opnieuw inzetbaar. De gebruiker zou geen eigenaar zijn, maar de modules kunnen huren.
Productontwikkelaar Bruno Van Son en het maatwerkbedrijf Kunnig bouwen momenteel de eerste prototypes, terwijl de studenten van de afdeling Bouw van Hogeschool Odisee als kritisch klankbord worden ingezet.
Axxis Consultancy
Partners Pegode vzw, Thomas More, Kunnig vzw
Sectoren
House Plus zal na de steun van Vlaanderen Circulair zeker blijven bestaan. Ondertussen hebben we al een tweede prototype (2a) ontwikkeld dat wordt afgewerkt in het atelier van Kunnig in Hoboken. Binnenkort volgt er overleg met alle spelers om na te gaan wat er nog nodig is om over te gaan naar de eerste testfase op het terrein. Het doel is concrete afspraken maken met zorgvragers, zorgverleners maar ook met intermediairs en zorgaanbieders.
Verder hebben we reeds de eerste contacten gelegd met een zorgbedrijf in Antwerpen. De doorstart van het project kan worden ingebed in een projectwerking van de provincie Antwerpen rond zorgeconomie. Er is alvast bijzondere interesse in ons concept, zeker omwille van de link met de sociale economie.