We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
In de fruitstreek wordt jaarlijks veel fruit weggegooid of niet geplukt. 70% van die overschotten wordt momenteel verwerkt tot sappen, siroop … Er gaat dus ook nog een grote hoeveelheid fruit verloren. Daarnaast wordt veel lokaal fruit gedurende lange tijd in koelkasten bewaard, om pas in de winter op de markt te komen.
Met het project Fruitkruid wil vzw Rups zich inzetten voor een optimalere verwerking en consumptie van die fruitoverschotten, en tegelijk een duurzaam alternatief bieden voor het koelen. Concreet onderzochten we hoe we overschotten fruit door middel van een optimaal droogproces kunnen drogen en verwerken tot een smaakvol fruitpoeder: ‘Fruitkruid’. Daarmee zetten we in op een lange houdbaarheid, maximaal behoud van vitaminen en een kleiner energieverbruik. Het drogen van fruit kan op die manier een alternatief bieden voor koelen.
Daarnaast is Fruitkruid ook een vernieuwend concept dat mogelijkheden biedt om gerechten op smaak te brengen en een extra dimensie toe te voegen aan de (Belgische) keuken. Zo kan appelkruid vleessauzen een natuurlijke fruitige toets geven, of creëert peerkruid een verrassende smaak in thee of patisserie. En hoe vaak wordt enkel de schil van citroenen gebruikt in een cake? Fruitkruid van citroen kan een alternatief vormen voor die natuurlijke citroensmaak, zonder verspilling.
vzw Heisa!
Sectoren
Ons geloof in dit soort circulaire processen houdt stand. Dankzij de positieve feedback uit verschillende hoeken geloven we ook in het potentieel van Fruitkruid als product. Spijtig genoeg is schaal voor ons de beperkende factor: Fruitkruid produceren op een commercieel interessante schaal, is niet haalbaar voor onze organisatie. Daarom hebben we beslist het project hier te beëindigen.