Entusia

De pre-incubator voor circulaire economie in Vlaanderen

Incontinentiemateriaal bestaat vandaag voornamelijk uit wegwerpproducten, wat een grote impact heeft op de afvalberg. Honderdduizenden wegwerpverbanden en -bedonderleggers worden dagelijks weggegooid na éénmalig gebruik. Duurzamere en zelfs herbruikbare alternatieven zijn nochtans mogelijk.

Entusia, een bedrijf dat zich specialiseert in comfortabel en stijlvol herbruikbaar incontinentiemateriaal, wil via dit project werken aan duurzamere en ecologische alternatieven. Zo willen we ons productengamma voor mensen met matig urineverlies verder uitbreiden met twee nieuwe producten: herbruikbare incontinentieverbanden en -ondergoed, zetelonderleggers en herbruikbare bedonderleggers. Op die manier willen wij onze bijdrage leveren om de incontinentieafvalberg te verkleinen.

Concreet hebben we onderzoek gevoerd naar nieuwe materialen, betere antibacteriële behandelingen en een hogere absorptiegraad om de levensduur van onze nieuwe producten te kunnen verlengen. Die nieuwe materialen werden verwerkt in testproducten door verschillende producenten, om ze nadien te laten evalueren en aan te passen waar nodig.

Download pdf bestand

EntusiaEntusia

Partners Zorgbedrijf Antwerpen, Universiteit Gent

Sectoren

Thema's

Organisaties

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. We hebben een nieuwe leverancier gevonden voor de materialen van onze absorberende pads. Het nieuwe materiaal heeft een langere levensduur, wat resulteert in een economisch voordeel voor de gebruiker en het verkleinen van de afvalberg.
  2. We gebruikten een nieuwe antibacteriële behandeling voor onze pads die langer actief blijft. Ook dat zorgt voor een langere levensduur, waardoor gebruikers op jaarbasis gemiddeld slechts vijf pads nodig hebben i.p.v. zes.
  3. Door de hogere absorptiegraad van ons herbruikbaar ondergoed konden veel gebruikers van grotere wegwerpverbanden overstappen op een duurzaam alternatief. Dat betekent 226 kg minder restaval, of ruim 491 kg minder CO2-uitstoot, per gebruiker, per jaar.
  4. We ontwikkelden een herbruikbare bedonderlegger die minstens 150 keer wasbaar is. Dat betekent dat een gebruiker slechts drie herbruikbare onderleggers nodig heeft per jaar en zo 182 wegwerponderleggers uitspaart.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Een sterke communicatie over alle ecologische, esthetische én economische voordelen van onze producten zal van groot belang zijn. Zo kunnen we infomomenten organiseren voor thuisverpleegkundigen, medewerkers van medische verdeelpunten ... zodat zij de informatie kunnen doorgeven aan de eindgebruikers.
  2. Onze impact zal groter zijn als we ook groepen van woonzorgcentra kunnen overtuigen over te stappen op onze producten. Een goede businesscase opbouwen zal nodig zijn. Eens een paar woonzorgcentra overstappen, zal de rest gemakkelijker volgen. Dat is natuurlijk een werk van lange adem.
  3. De overheid kan meehelpen om van herbruikbaar incontinentiemateriaal de norm te maken, bijvoorbeeld door een gratis testfase van dergelijke producten mogelijk te maken voor publieke woonzorgcentra.
2 nieuwe herbruikbare bedonderleggers
38,19 kg minder afval/gebruiker/ jaar
101,50 kg minder CO2 uitstoot/ gebruiker/jaar

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Dankzij ons onderzoek konden we veel nuttige informatie vergaren over de markt. De eindgebruikers en woonzorgcentra staan zeker open voor duurzame alternatieven. We konden hen aantonen dat onze producten niet alleen de waardigheid respecteren en autonomie stimuleren van de eindgebruikers, maar dat ze ook een ecologisch én economisch voordeel opleveren, zowel wat betreft aankoop als afvalverwerking.

Dat de interesse groot is, blijkt ook uit de vraag naar bijkomende producten, met bijvoorbeeld een nog hogere absorptiegraad, bedonderleggers met handvaten om als glijlaken te gebruiken, ondergoed voor kinderen met urineverlies …

Daarnaast zullen wij ons blijven inzetten om onze producten nog duurzamer te maken. Zo willen we volgend jaar onder andere onderzoek voeren naar een duurzaam alternatief voor het katoen in ons ondergoed.