edo collective

Een plaats waar circulaire ontwerpers samen ondernemen

Het huidige retaillandschap, gestoeld op lage productieprijzen, massaproductie en wegwerpen, maakt het voor individuele duurzame modeontwerpers quasi onmogelijk om toe te treden tot de markt zonder financieel kopje onder te gaan.

Daarom heeft de vzw Les Rebelles zich met een reeks Antwerpse modeondernemers gegroepeerd in de coöperatieve vennootschap Close Buy. Gedurende dit project willen we uittesten of een innovatief coöperatief businessmodel circulair ondernemen wél mogelijk maakt of zelfs versterkt. Samen kunnen we circulaire mode, design en lifestyle een duwtje in de rug geven en genieten van een hele reeks schaal- en bereikvoordelen die we als individuele speler mislopen.

Zo hebben we een fysieke winkel opgericht, Edo collective, die we gedeeld uitbaten: ieder van ons staat per beurtrol in de winkel, en de rest van de tijd kunnen we in de creatieve kant van onze eigen zaak steken.

Door ons te groeperen is het een stuk eenvoudiger om extra diensten aan te bieden zoals een repair of tailor service, iets wat als individuele spelers onmogelijk zou zijn. Indien de kans zich voordoet kunnen we nog andere zaken met een hoog kostenplaatje delen, zoals een werkruimte, een plaats voor shootings, opslagruimte, een showroom … Ook groepsaankopen van duurzame grondstoffen, vaak enkel in grote oplages te verkrijgen, zijn een mogelijkheid dankzij ons samenwerkingsmodel.

Los van alle schaalvoordelen zorgt het samenwerken voor een continue uitwisseling van materialen, ideeën en kennis, een kruisbestuiving die kan leiden tot innovatie.

We zijn ervan overtuigd dat dit coöperatief businessmodel een gamechanger kan zijn om circulaire mode uit de nichesfeer te halen.

Download pdf bestand

LES REBELLES vzw

Partners Circular Textiles bvba, w.r.yuma

Sectoren

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. Dit project heeft na twee jaar experimenteren geleid tot een duurzaam en economisch rendabel businessmodel. Onze vennootschap is stevig gegroeid: van 11 naar 50 leden. We zijn klaar om een gevestigde waarde in Antwerpen te worden, en wie weet zelfs daarbuiten.
  2. Door onze winkel zelf per beurtrol uit te baten, valt de klassieke derde partij, de retailer, weg. Zo staan wij in rechtstreeks contact met onze klanten, wat zowel voor ons als voor de consument een positieve, bewustmakende ervaring is.
  3. Dankzij het coöperatief model hebben we geen nood aan externe coördinatie: we verdelen alle operationele activiteiten onder de leden van het collectief en alle taken worden bottom-up opgenomen.
  4. Door onze duurzame producten in één winkel te verkopen, maken we het de consument gemakkelijk. Wie geïnteresseerd is in duurzame producten weet dat hij naar die ene plek kan gaan. Edo collective wordt een circulaire hotspot voor duurzaam shoppen.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. In tijden van crisis (zoals de huidige coronacrisis) is deel uitmaken van een sterke community goud waard, zeker voor individuele ondernemers. Het principe van vele schouders maken licht werk, is hier zeker van toepassing.
  2. Een collectief organisatiemodel is niet altijd even gemakkelijk. Een vrijwillige inzet is soms (te) onberekenbaar om toekomstbestendige plannen te maken. Ook beslissingen nemen met een groeiende groep is geen evidente opdracht. Zelfs een coöperatieve heeft sterke leiding nodig.
  3. Het valt op dat het begrip circulair nog niet ingeburgerd is onder onze consumenten. Daarom zijn we overgestapt op termen zoals duurzaam, slow of lokaal, om beter te kunnen verbinden met onze doelgroep.
  4. De community van duurzame ondernemers groeit en passie binnen deze groep is een rode draad. De overtuiging van al deze ondernemers om voluit voor hun passie te gaan, is zeer sterk. We zijn dan ook blij dat we via dit project ons steentje bijdragen om die ondernemerspassie warm te houden.
50 lokale circulaire makers
1 fysieke locatie
6.000 duurzame productverkopen
510 dagen operationeel

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Deze twee jaar experimenteren heeft geleid tot een duurzaam en economisch rendabel businessmodel. We zetten de pet van ‘experiment’ af en vanaf 1 januari 2021 breekt een nieuwe periode aan, namelijk de verderzetting van het concept door de leden van het collectief.

We zijn ervan overtuigd dat deze coöperatie een gamechanger kan worden, met het potentieel om de circulaire mode uit de nichesfeer te halen. We geloven erin dat na deze eerste succesvolle opstart in Antwerpen we ons model ook kunnen opschalen en uitbreiden naar andere steden.