Close the Gap & Worldloop

ICT naar het Zuiden, e-waste naar het Noorden

Close the Gap is een non-profit die de digitale kloof overbrugt door kwalitatieve tweedehands ICT-apparatuur ter beschikking te stellen aan projecten in ontwikkelingslanden. De apparatuur wordt geschonken door bedrijven of overheden in het Noorden, en komt via lokale servicepartners terecht bij geselecteerde non-profitinitiatieven in het Zuiden.

Dankzij donateurs en partners kan Close the Gap ook specifieke software, hardware, financiering en expertise aanbieden op maat van de projecten.

Close the Gap wil vermijden dat het aan veredelde e-waste dumping doet. De capaciteit om afgedankt ICT-materiaal verantwoord te verwerken ontbreekt nog vaak in het Zuiden, waardoor veel van de geschonken apparatuur uiteindelijk op het stort zou belanden. Daarom ontstond uit Close the Gap een andere organisatie: Worldloop wil de negatieve milieu-impact van ICT ongedaan maken door ter plekke verantwoord en zelfbedruipend hergebruik en recyclage van e-waste te organiseren. Worldloop legt de lat daarbij hoog: materialen die een gespecialiseerde verwerking vereisen, worden naar de beste recyclagebedrijven in Europa verscheept.

Zo maken de twee organisaties de cirkel rond: tweedehands materiaal gaat naar het Zuiden voor nuttig gebruik. De recyclage of het opknapwerk creëert er lokale jobs en grondstoffen. Gevaarlijke stoffen keren terug naar Europa voor gespecialiseerde verwerking.