Circulaire labojassen

circulair aankoopproces labojassen aan de KUL

Studenten van de KULeuven die een labojas nodig hebben voor hun opleiding moeten die momenteel zelf aankopen. De mogelijkheden voor de aankoop van die labojas zijn erg divers en verschillen voor elke faculteit, bijvoorbeeld via de cursusdienst van de studentenkring of bij een lokale boekhandel (Acco). Er bestaat nog geen centraal verkooppunt voor nieuwe of tweedehandslabojassen.

Via dit project wil de KU Leuven graag een duurzamer, circulair systeem opstarten. Zo gaan we in de eerste plaats op zoek naar een veilige, circulaire labojas van hoogwaardige kwaliteit die bestand is tegen talrijke wasbeurten. Om ervoor te zorgen dat de circulaire jassen zo lang mogelijk gebruikt worden, willen we, naast het faciliteren van de verkoop van nieuwe jassen, ook een tweedehandscircuit van labojassen opzetten binnen de KU Leuven.

BELANGRIJKSTE
RESULTATEN

  1. De onderhandelingen met onze leverancier gaven ons veel inzicht in de mogelijkheden van circulaire stoffen voor labojassen. Om aan onze eisen te voldoen, moeten zij echter een innovatietraject starten dat van ons een te groot afzetengagement vraagt.
  2. We brachten de aankoop van labojassen in kaart: een deel wordt gekocht bij Acco, de meerderheid via de cursusdienst van de studentenkringen. Acco wil best overstappen op een duurzamere jas, de cursusdienst is echter nog gebonden aan lopende contracten.
  3. Voor het opzetten van een tweedehandscircuit voor de studentenlabojassen werd afgesproken met de Green Office van de KU Leuven dat de studentenkringen zelf de inzameling organiseren. De gesprekken met de kringen lopen nog.
  4. We hebben een inzamelactie opgezet voor afgedankte jassen en werkkledij van personeel. Nog bruikbare kledij wordt verzameld om opnieuw te gebruiken; beschadigde of versleten kledij wordt door de firma Prosafco gerecycleerd tot isolatiemateriaal.

BELANGRIJKSTE
GELEERDE LESSEN

  1. Het is niet eenvoudig om een geschikte duurzame labojas te vinden. Doordat de markt zelf nog zoekende is en geen risico’s wil nemen, verwacht onze leverancier een (te) groot afzetengagement van ons. Bijkomende onderhandelingen, ook met andere leveranciers, zullen nodig zijn.
  2. Uit gesprekken met studenten blijkt dat er interesse is in een duurzamere labojas, op voorwaarde dat die slechts een beetje duurder is dan de huidige jas. Ook de cursusdiensten hebben de opdracht om cursussen en studiemateriaal zo goedkoop mogelijk aan te bieden aan de studenten.
  3. Cursusdiensten hangen momenteel nog vast aan lopende contracten, waardoor ze nog niet kunnen overstappen op een nieuwe, duurzamere jas. We hopen volgend academiejaar opnieuw samen te komen voor een nieuw voorstel.

WAT BRENGT
DE TOEKOMST?

Veiligheidscriteria en circulariteit combineren in de zoektocht naar een duurzame labojas blijkt niet evident. Bijkomende onderhandelingen, ook met andere leveranciers, zullen nodig zijn.

Wat betreft de verkoop van een duurzamere labojas, zijn de cursusdiensten momenteel nog gebonden aan lopende contracten. We zullen later opnieuw in gesprek gaan om een nieuw voorstel uit te werken.

Ook het centraal opzetten van een tweedehandscircuit voor labojassen is niet mogelijk omdat de opleidingen van de KU Leuven te verspreid zijn over diverse locaties in Vlaanderen. Daarom vroegen we aan de cursusverantwoordelijken van de verschillende studentenkringen om zelf iets te organiseren. Studenten zijn het idee wel genegen, maar hebben extra ondersteuning nodig om een tweedehandsverkoop effectief te organiseren.

Voor afgedankte labojassen en werkkledij van personeel werd een contract afgesloten met een firma die het textiel verwerkt tot isolatiemateriaal. We zijn van plan om na de eerste grote inzamelactie via hetzelfde kanaal ook afgedankte labojassen van studenten in te zamelen.