Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Een circulaire gevelsteen voor DING

Projectpartners slaan de handen in elkaar om de nieuwe vleugel van Design Museum Gent op te kunnen bouwen met een innovatieve circulaire gevelsteen

Dit project vloeit voort uit het bouwproject DING (Design in Gent), een nieuwe vleugel voor Design Museum Gent die in de periode 2022-2024 gebouwd zal worden.

Binnen dit bouwproject streeft men naar duurzaamheid in al zijn facetten. Dat is geen evidente keuze. Musea moeten immers aan zeer specifieke eisen beantwoorden, onder andere op het vlak van klimatisatie naar objecten, personeel en bezoekers toe. Bovendien wordt het geheel nog complexer gemaakt door de aanwezigheid van 2 beschermde monumenten op de museumsite en een vleugel uit 1992, waarop de nieuwe vleugel zal aansluiten.

Nu reeds probeert Design Museum Gent in zijn dagelijkse werking de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Maatschappelijk relevante thema’s worden verweven in zijn diverse tentoonstellingsprogramma’s. Deze aanpak wil het doortrekken naar DING: de steen waaruit de gevel zal opgebouwd worden, wordt maximaal uit gerecupereerd materiaal vervaardigd.

Het project koppelt juridische begeleiding, ontwerpmatig onderzoek, technische expertise en solide knowhow van producenten aan elkaar en dat doorheen het volledige ontwikkelingsproces van het openbare bouwproject. De projectpartners hopen zo - letterlijk en figuurlijk - hun steentje bij te dragen aan de verspreiding van de principes van het circulair bouwen. In Vlaanderen en ver daarbuiten.

Sogent

Partners Design Museum Gent (AGB Kunsten en Design), TRANS architectuur | stedenbouw, Caluwaerts & Uytterhoeven (Legal Office), StoneCycling en KU Leuven (Faculteit Architectuur)

Sectoren