We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
TEKEN architectuur, in samenwerking met MikeViktorViktor architects, BOUD, Systimber en Itho Daalderop, onderzocht de mogelijkheid om via veranderingsgerichte ontwerp- en bouwstrategieën circulaire architectuur te realiseren die betaalbaar is voor particulieren op de Vlaamse woningmarkt.
Het uitgangspunt van dit onderzoek is een aanpasbare, demontabele en betaalbare eengezinswoning neerzetten: een conceptwoning die aansluit bij de noden van de burger en zo de transitie naar toekomstgericht bouwen faciliteert.
Aan de hand van die praktijkcase werd de toepasbaarheid van circulaire ontwerpprincipes en bouwmethodes getest en de financiële haalbaarheid geanalyseerd. Ook onderzochten we de meerwaarde van een handleiding die bewoners inzicht geeft in de aanpasbaarheid en mogelijkheden van hun woning.
De voortgang van het project werd ruim gedocumenteerd met foto’s en filmpjes op de projectwebsite.
TEKEN architectuur
Partners MikeViktorViktor architects, BOUD, Systimber en Itho Daalderop
Sectoren
Thema's
Organisaties
In de zomer van 2022 werd een podcast opgenomen voor het Klimaatfestival 2022 en in oktober in Het Bos in Antwerpen in samenwerking met het filosofisch platform Troebel. In die podcasts werd tijdens een informeel gesprek dieper ingegaan op de concepten circulair bouwen, betaalbaar wonen en alternatieve woonvormen in de toekomst.
Verder worden de leerlessen uit dit project meegenomen in projecten zoals het Interdisciplinair Circulair Architectuur Laboratorium (ICAL) en het Platform voor Circulaire Bouwknopen (PvCB), waar het documenteren en inzichtelijk maken van leerlessen uit praktijkcases verder wordt uitgediept.