CILAB

CiLAB is een circulair textielcollectief uit Mechelen dat processen en oplossingen ontwikkelt om kledij te upcyclen en bewustwording creëert voor de circulaire transitie in de textielsector.

CiLAB is een textielcollectief van Shawkat, Jan en Sibille waarmee ze circulair textiel creëren terwijl ze hun kennis met anderen delen en bewustwording creëren voor de circulaire transitie in hun sector. Alles draait om circulair denken. Met CiLAB geven ze een antwoord op de problemen die de hele fashionwereld met zich meebrengt, waardoor mensen zich bewuster worden van wat ze in hun kleerkast hebben hangen. Voor de uitwerking van het project vonden ze een plek in de Potterij in Mechelen.

Fast fashion beheert de modewereld vandaag. Trends veranderen elke week en soms hangen er zelfs dagelijks nieuwe collecties in (online) winkels aan de laagste prijzen. Dat is enkel mogelijk door de slechte werkomstandigheden in producerende landen, enorm verbruik van water, ver transport en andere klimaat gerelateerde problemen. Shawkat, Jan en Sibille willen een bewustwording creëren met CiLAB: we moeten minder textiel kopen, beter textiel maken, er zeker van zijn dat alles 100% opnieuw wordt gebruikt en gewoonweg logisch nadenken.

Het kernteam van CiLAB bestaat uit drie ervaren vakmensen. Shawkat brengt al zijn kennis over vanuit Syrië, Jan doet onderzoek naar de omschakeling van lineaire naar circulaire economie en Sibille maakt met haar merk Joseffa al een nachtgoedcollectie uit gedragen hemden. Bij start in 2021 werd de studio van de Amsterdamse designer Leon Blok overgenomen, en Sibille sloot aan om haar kennis te delen en om mee uit te zoeken hoe ze haar upcycling nog kan opschalen. Shawkat kwam drie maanden later aankloppen waardoor een erg complementair team ontstond. Even later werd de Ursulinen Modeschool de nieuwe buur en plots had Mechelen zijn eigen circulaire modevallei. Samenwerking met gelijkgestemden, daar draait het om.

Jongeren van vandaag zijn een grote inspiratie voor CiLAB: ze denken meer kritisch na over de oorsprong van hun kledij en maakten tweedehandskledij opnieuw helemaal hip. Bovendien werkt CiLAB actief samen met die jongeren door hen te ondersteunen. Die jongeren komen niet alleen van uit de buurt, maar ook van scholen uit steden als Gent, Antwerpen en Brussel. Zelfs met de studenten meubelontwerp van VOMO zijn er samenwerkingen.

Ondertussen startte CiLAB al verschillende projecten op met een aantal Belgische bedrijven. Zo werkten ze samen met Decathlon een on-site hersteldienst uit, ondersteunen ze Woody, HNST, en talrijke jonge, creatieve designers en startups, ontwierpen ze de upcycled sweaters voor JBC in parallel met het maken van hun Art-by-Cash collectie, en produceren ze op dit moment de upcycled collectie voor Essentiel en Studio Circulaire. Nog meer samenwerkingen worden per jaar besproken op de website.

Ook de locatie van CiLAB is circulair: de Potterij in Mechelen is een voormalige wasserij. De zwaar vervuilde site is nu in volle evolutie naar een hub voor de circulaire economie. Meer nog, ooit huisden de kantoren van OVAM in het huidig atelier. Toeval?

CiLAB

Partners de Potterij, Decathlon, Woody, HNST, Essentiel, Studio Circulaire

Sectoren

Organisaties