We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Het is duidelijk dat we tegenwoordig zoveel middelen en grondstoffen gebruiken, dat we de impact op de gezondheid van de natuur en onszelf beginnen te voelen. Een overgang naar een meer circulaire economie kan een oplossing bieden.
Maar is die circulaire economie ook sociaal genoeg? In Vlaanderen worden al veel workshops, trainings en bootcamps rond circulariteit georganiseerd. De meeste van die projecten hebben echter erg ambitieuze doelen en trekken vooral een bepaald leerpubliek aan van hoogopgeleide, enthousiaste jonge geesten met een zekere stabiliteit in leven. Maar circulaire economie moet ook ingang kunnen vinden bij minder traditionele bevolkingsgroepen: leerlingen met een moeilijke thuissituatie, alleenstaande jonge moeders, nieuwkomers, kansarme mensen … Daarop wil het Platform voor de Samenlevingsdienst inspelen met het project C-Power.
Het Platform voor de Samenlevingsdienst is een Belgische vzw die jongeren uit alle lagen van de bevolking tracht te mobiliseren rond maatschappelijke thema’s. Jongeren kunnen meewerken aan een project bij een gastorganisatie en allerlei vormingen rond burgerschap krijgen. Ze doen levenservaring op, leren zichzelf en hun talenten beter kennen en maken zich tegelijk nuttig in een project dat de maatschappij ten goede komt.
Met C-Power hebben we twee trajecten uitgewerkt rond circulaire economie: een in Leuven over circulaire voedselsystemen en een in Mechelen rond circulaire kledij en textiel. Onder coaching van academici en de pedagogische begeleiders konden jongeren via verschillende ateliers de vele facetten van circulaire economie ontdekken. Naast een theoretische vorming kregen ze de kans tijdelijk mee te werken in een gastbedrijf dat de principes van circulaire economie toepast. Ten slotte werden ze uitgedaagd om zelf een circulair idee of project uit te werken.
Platform voor de Samenlevingsdienst
Partners Stad Leuven, Katholieke Universiteit Leuven, (vertegenwoordigd door KU Leuven Research & Development), Leuven 2030 vzw, Wendy Wuyts
Sectoren
Thema's
Organisaties