We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
Bobbi Ray is een initiatief van Anke, een mama die in haar zoektocht naar kwaliteitsvolle tweedehandskleding besloot om zelf een platform op te richten. Zelf noemt ze het een plek om “te creëren, digitaal of in het echt, waar een plek is voor tweedehands, voor "verantwoord nieuw", voor upcycling, voor herstellingen, voor buy-back en voor gezelligheid”. Ze begon met een webshop en haar zus doet de herstellingen en upcycling voor de winkel. Daarvoor heeft ze haar eigen atelier: haa-naaiatelier (www.haa-naaiatelier.com)
In kledij zitten vaak schadelijke stoffen en bij de productie wordt veel water gebruikt. Bovendien wordt kledij meestal weggegooid zodra het niet meer past. En bij kinderen kan dat snel gaan. Daarom ging Anke op zoek naar duurzame, kwalitatieve kledij die het milieu zo weinig mogelijk belast. Ze richtte daarvoor een webshop op, waarvoor haar zus Hilke kleding ontwerpt, maar waar ze ook kleding van andere duurzame merken verkoopt. Daarnaast richtten de zussen samen een repairgarage op waar ze kledij herstellen en upcyclen. Ondertussen koopt Anke geen kledij meer aan, maar is bijna de hele nieuwe collectie geupcycled uit afgedankte kledij voor volwassenen of tweedehands.
Wat is het belangrijkste om naar te kijken bij tweedehandskleding, volgens Anke? De zuiverheid van het merk en de stof. De kleren moeten zacht en gemakkelijk zijn, terwijl ze wel tegen een stootje kunnen. In haar winkel kunnen klanten zo’n kleding binnenbrengen of laten herstellen en natuurlijk ook kopen. Daarnaast werkt Bobbi Ray met een buy-back systeem. Dat wil zeggen dat ouders die kinderkleding hebben gekocht in de winkel die kunnen terugbrengen als ze niet meer passen. Afhankelijk van de staat van de kleding krijgen ze er nog een bedrag voor. Zo krijgen ze steeds een tweede leven. Naast eigen merken kunnen ze ook alle kinderkledij die te klein is binnenbrengen voor verkoop. Het merk doet er niet toe. In de winkel hangt dus heel wat tweedehandskledij.
Als een kledingstuk toch te erg beschadigd is om nog te verkopen, zoeken Anke en Hilke manieren om de stof te upcyclen. Een kapotte jeansbroek voor volwassenen kan dan bijvoorbeeld omgetoverd worden tot een jeans voor kinderen.
Elke eerste zaterdag van de maand is de winkel in Deurne doorlopend open van 11 tot 17 uur. Op andere momenten kunnen klanten een afspraak maken om een kijkje te nemen in de collectie. Aankopen via de webshop worden in de ruime regio rond Deurne geleverd met een bakfiets.