Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

63 + 7 nieuwe circulaire economieprojecten gaan van start

donderdag 25 januari 2018

In 2017 kregen 70 nieuwe circulaire economieprojecten steun van de Vlaamse overheid, goed voor een totaalbedrag van 10,7 miljoen euro. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege maakte 4,8 miljoen euro vrij voor 63 projecten en Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie maakte 5,9 miljoen vrij voor 7 circulaire economieprojecten binnen de speerpuntclusters.

Circulair aankopen, circulaire stad en ondernemen

Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege maakte in 2017 4,8 miljoen euro vrij voor circulaire economieprojecten in Vlaanderen. Vlaanderen Circulair lanceerde daartoe in de zomer van 2017 de subsidieoproep voor projecten rond Circulaire Stad, Ondernemen en Aankopen. De oproep wil vooral demonstratie- en disseminatieprojecten op het vlak van circulair aankopen, circulaire stad en circulair ondernemen een duwtje in de rug geven. De focus ligt hierbij op de implementatie en demonstratie van circulaire concepten in de praktijk. Er is ook veel aandacht voor maatschappelijke innovatie.

Subsidies: statistiekenHet team Vlaanderen Circulair bij de OVAM ontving in drie maanden tijd 134 projectvoorstellen. 63 projecten uit heel Vlaanderen en in diverse sectoren - van technologie over landbouw tot non profit - ontvangen nu projectsubsidies. De projecten zijn inmiddels gestart. Maximaal 80% van de projectkosten worden gesubsidieerd, met een maximaal subsidiebedrag van 100.000 Euro. Het globale projectbudget mag het bedrag van 125.000 euro overschrijden, maar geeft geen recht op bijkomende subsidies. De gesubsidieerde projecten moeten afgelopen zijn voor eind 2019. 

23 projecten krijgen een 'herkansing' en maken in 2018 alsnog kans op steun.

Meer over deze subsidie-oproep >

“Circulaire economie is een verhaal over alle sectoren heen. De hele keten wordt meegenomen in de innovatie: van grondstoffenleverancier en producten tot bij de consument.”

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege

Onderzoek en Ontwikkeling voor circulaire economie

Ook minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters maakte middelen vrij voor de circulaire economie. Het gaat om 5,9 miljoen euro voor zeven circulaire economieprojecten binnen de speerpuntclusters Catalisti, SIM en Flanders Food (dit zijn groepen van bedrijven die zich bundelen rond een gedeelde innovatie-strategie). De steun gaat naar:

  • strategisch basisonderzoek;
  • onderzoek en ontwikkeling van bedrijven in samenwerking met kennisinstellingen;
  • collectieve kennisopbouw en -overdracht voor innovaties met bijzondere focus op kmo’s;
  • en haalbaarheidsstudies voor innovatietrajecten.

Meer over deze subsidies >

Transitieprioriteit

Circulaire economie is één van de zeven ‘transitieprioriteiten’ van de Vlaamse Regering, waarvoor Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie Philippe Muyters en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege de voogdijministers zijn. Het team Vlaanderen Circulair dat de omslag naar de circulaire economie moet stimuleren is ondergebracht bij de OVAM.

Share article

Geschreven door Sam Deckmyn