We organiseren onze acties in zes thematische werkagenda's:
Werkagenda's:
Bio-economie
Circulair Bouwen
Chemie/Kunststoffen
Maakindustrie
Voedselketen
Waterkringlopen
Zeven hefboomwerkingen zorgen voor extra ondersteuning:
Hefboomwerkingen:
Beleidsinstrumenten
Circulair aankopen
Communicatie
Innoveren & Ondernemen
Financiering
Jobs & Vaardigheden
Onderzoek
Wat, waarom en hoe?
Waarom gaan we voor een circulaire economie?
Toekomstbeelden 2050
Hoe zien we onze circulaire toekomst?
Over onze aansturing
Wie stuurt wat bij Vlaanderen Circulair?
donderdag 24 maart 2022
Om de transitie naar een circulaire economie binnen én buiten Vlaanderen te realiseren zoekt het team Vlaanderen Circulair beleidsmedewerker juridische en financiële instrumenten.
Vlaanderen Circulair heeft van de Vlaamse Regering als opdracht gekregen om burgers, bedrijven en organisaties te bewegen in de richting van een circulaire economie, waarin niets verloren gaat: producten worden hersteld, hergebruikt, gerecycleerd, opgewaardeerd, ....
Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, financiers, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen. Het partnerschap Vlaanderen Circulair wordt ondersteund door een multidisciplinair team dat is ingebed bij de OVAM. Daarnaast is Vlaanderen Circulair ook een bredere beweging van burgers, ondernemers, middenveldorganisaties, lokale overheden, … die initiatieven in de circulaire economie willen opzetten. Hen verbinden en begeleiden we actief.
Vlaanderen Circulair heeft in 2017 de Green Deal Circulair Aankopen opgestart om samen met 100 aankopende en 50 ondersteunende organisaties te leren hoe organisaties in de toekomst circulair kunnen aankopen om zo ook het aanbod te stimuleren. Alle ondertekenaars hebben zich geëngageerd om minstens 2 circulaire aankoopprojecten op te starten in een tijdspanne van 2 jaar (= tussen juni 2017 en juni 2019). In 2019 zijn we met de leerlessen uit dit traject aan de slag gegaan: de knelpunten (juridisch, economisch, procesmatig ...), opleidingsnoden, innovatiekansen, ... Twee jaar later brachten we een gelijkaardig partnerschap op de been via de Green Deal Circulair Bouwen. Intussen hebben zo’n 360 ondernemingen en organisaties hun engagement opgenomen om samen te experimenteren, te leren en kennis te delen rond circulair bouwen.
Om bottom-up initiatieven te stimuleren en zo de Circulaire Economie in Vlaanderen te laten leven, heeft Vlaanderen Circulair de afgelopen 3 jaren projectoproepen gelanceerd om innovatieve en waardevolle circulaire economieprojecten te ondersteunen. Intussen steunt Vlaanderen Circulair meer dan 200 experimentele projecten in de circulaire economie en kijken ze uit naar veel nieuwe initiatieven de volgende jaren (o.a. in het kader van het Vlaams Relanceplan).
Vlaanderen werkt vanaf dit jaar aan een verbreding van de activiteiten. Ze werkt aan 6 thematische werkagenda’s rond circulair bouwen, chemie/kunststoffen, waterkringlopen, voedselketen, bio-economie en de maakindustrie. Om daar versneld vooruitgang te boeken zetten we met deze beleidsmedewerker in op het wegwerken van juridische en economische knelpunten, kijken we hoe het beleid de nieuwe businessmodellen in de circulaire economie beter kan ondersteunen.
Om de transitie naar een circulaire economie binnen én buiten Vlaanderen te realiseren zoekt het team Vlaanderen Circulair beleidsmedewerker juridische en financiële instrumenten. De rol van deze is om de leerlessen en knelpunten uit de Green Deals en de diverse innovatieve circulaire projecten te capteren en te analyseren. De beleidsmedewerker werkt samen met collega’s voorstellen uit om het economisch en juridisch instrumentarium op nationaal, federaal en Europees niveau mee aan te passen om zo de juiste randvoorwaarden te creëren voor het werken en ondernemen in de circulaire economie. Hierbij is het belangrijk dat de gezochte oplossingen haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. De beleidsmedewerker zorgt hiervoor dat hij de juiste stakeholders betrekt en draagvlak creëert.
We zoeken een medewerker die zelfstandig werkt, goed kan omgaan met stress en zich makkelijk aan veranderende omstandigheden kan aanpassen. Bovendien bent u een echte teamplayer die bijspringt wanneer collega’s dringend ondersteuning nodig hebben, een ondernemende strateeg die proactief meedenkt en handelt binnen het team. U hebt een goed inzicht in het juridisch en economisch instrumentarium en hebt een uitgesproken interesse in de transitie naar een circulaire economie. U kan in publieke en private netwerken samenwerking zoeken rond concrete vraagstukken en vertalen naar oplossingsrichtingen en beleidsvoorstellen.
Om toegang te krijgen tot een functie bij de Vlaamse overheid moeten kandidaten voldoen aan een aantal algemene toelatingsvoorwaarden:
Kandidaten die niet aan de toelatingsvoorwaarden en de deelnemingsvoorwaarden voldoen, worden uitgesloten van deelname aan de voorselectie en het functiespecifieke onderdeel van de selectie. Zij worden daarvan op de hoogte gebracht.
Als de vacature-invulling via de procedure van herplaatsing niet mogelijk is, gebeurt de invulling ervan via aanwerving vanuit de externe arbeidsmarkt.
De 4 waarden die voor de OVAM belangrijk zijn: daadkracht, openheid, wendbaarheid en vertrouwen, passen bij u.
Volgende gedragscompetenties vinden wij belangrijk voor deze functie.
Bijkomende informatie over de gedragscompetenties bij de Vlaamse overheid kan u op volgende website vinden: www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/competentiewoordenboek-vlaamse-overheid
De selectieprocedure omvat verschillende selectiestappen. Na elke eliminerende selectiestap worden de niet geselecteerde kandidaten op de hoogte gebracht van het resultaat. De geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor de volgende selectiestap. De opgegeven termijnen voor de selectieprocedure zijn richtinggevend.
Alle kandidaten krijgen een schriftelijk antwoord over het resultaat.
De kandidaten kunnen over elke fase mondelinge feedback vragen binnen een termijn van dertig dagen.
Bent u geïnteresseerd? Solliciteren kan tot uiterlijk zondag 24 april 2022. Om te solliciteren vult u de online vragenlijst in. Bij deze vragenlijst stuurt u als bijlage een cv met overzicht van uw loopbaan/ervaring en een kopie van uw diploma.
De OVAM respecteert de persoonlijke levenssfeer van de sollicitanten. Uw persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden enkel gebruikt in het kader van uw sollicitatie. Uw gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden, mogelijke uitzondering zijn externe selectiekantoren die soms bepaalde delen (bijv. assessment centers) of de volledige selectieprocedure begeleiden. U heeft op elk moment het recht om uw persoonsgegevens in te kijken en zo nodig te laten verbeteren of verwijderen.
Voor meer informatie over de inhoud van de functie, arbeidsvoorwaarden en de selectieprocedure kan u contact opnemen met Fatna El Khanf (tel: 015 284 183, email: wervingen@ovam.be).