De circulaire economie is één van de strategische ontwikkelingsprioriteiten van Slovenië. Het thema werd opgenomen in de nationale visiedocumenten zoals Visie Slovenië 2050, de Sloveense ontwikkeling Strategie 2030 en in de Sloveense strategie voor slimme specialisatie. Het belangrijkste doel is daarbij een betere levenskwaliteit voor iedereen. De roadmap towards the circular economy in Slovenia is een gids om naar een circulaire Slovenië toe te werken, met specifieke aandacht voor bedrijven, de overheid en burgers.

We delen hier graag enkele praktijkvoorbeelden uit de regio Gorenjska. Daarbij valt op dat de circulaire economie wordt voortgestuwd door gepassioneerde mensen die inzetten op het vormen van sterke lokale gemeenschappen. Zo worden kringlopen gesloten op een manier die veerkrachtigheid en langdurigheid garandeert. Netwerken vormen hier een essentieel onderdeel van de circulaire transitie.

Kovačnica podjetniški inkubator in Kranj

In een voormalige school in Kranj huist een incubator en co-werkplek die de lokale ondernemersgemeenschap ondersteunt.

Second hand shop Humania in Kranj

Door tweedehands kledij te verkopen, wil deze organisatie de levensduur van textielproducten verlengen en mensen met een beperkter budget ook de kans geven om leuke kleiding aan te kopen. Naast de winkel hebben ze ook een atelier waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gebruikt textiel verwerken tot nieuwe producten. Deze winkel werd geopend in 2021.

Alpine Zero Waste Resort in Ribno

Dit resort werd in 2018 het eerste gecertificeerde Zero Waste hotel van Europa. Om afval zo veel mogelijk te vermijden en gescheiden in te zamelen, wordt er ingezet op sensibilisering van gasten en personeel. Daarnaast kiezen de eigenaars voor lokale leveranciers en gebruik van natuurlijke, lokale materialen en stimuleren ze op groene mobiliteit.

Restaurant Hisa Linhart in Radovljica

 

De eigenaars van dit restaurant bouwen aan een sterke gemeenschap en verbinden de lokale bewoners en ondernemers tot veerkrachtige, circulaire ecosystemen. Ze bieden lokale, zero-waste maaltijden aan in een restaurant dat wordt aangekleed met tweedehands meubilair en linnen. Hun creaties worden geserveerd op keramiek dat gemaakt wordt met sociale tewerkstelling en gebroken servies wordt door een lokale kunstenares verwerkt tot unieke werken. Ze werden bekroond met een groene Michelin ster en het Green Key certificaat.

Green Bled – Toeristische dienst bled

 

Met 8.000 inwoners en 10.000 bedden voor toeristen, is de druk op het bekendste stadje van Slovenië groot. Om de negatieve impact van de groeiende stroom bezoekers op de natuur en het culturele erfgoed zo veel mogelijk te vermijden, trekt de toeristische dienst van Bled de duurzaamheidskaart. Zo is  ‘Bled Local Selection’ bijvoorbeeld een keurmerk voor lokale producten en ervaringen. Waarbij authenticiteit en innovatie worden gecombineerd om toeristen letterlijk en figuurlijk te laten proeven van de lokale cultuur. Zachte mobiliteit, afvalscheiding en ethisch toerisme worden ondersteund. 
Ook nationaal promoot Slovenië duurzaam toerisme, in 2002 al werd duurzaamheid opgenomen in de landelijke toerisme strategie. In 2015 werd het ‘Slovenia green’ certificaat ingevoerd om inspanningen in de sector te belonen en zichtbaar te maken voor het brede publiek

Na Kilo - Zero packaging shop

 

Deze verpakkingsvrije winkel in Bled biedt sinds mei 2023 producten van lokale ondernemers en boeren aan in een voormalig tankstation

 

 

Garden of flavours and experiences in Zgorinje Gorje

 

Mateja Reš, een succesvolle auteur van kookboeken, levert nu haar oogst aan lokale restaurants en biedt belevingen aan voor toeristen. Op deze educatieve, biologische boerderij worden diverse gewassen geteeld om zo veerkrachtiger te zijn bij tegenslagen. Het blijkt niet altijd eenvoudig om op deze manier te werken en terwijl de voedsel- en landbouwwetgeving ter respecteren. Ook Mateja gelooft in lokale verbondenheid en gezond verstand - eerder dan in strikte regelgeving - om de transitie in de praktijk te brengen