Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Green Deal Circulair Aankopen

 

UPDATE | 20 oktober 2017: Allerlaatste kans om in te schrijven voor de Green Deal
Op 20 december 2017 sluiten de inschrijvingen voor de Green Deal Circulair Aankopen definitief af. Tot dan kunt u zich nog inschrijven en dan mag u  ook meteen al deelnemen aan de tweede netwerkdag op 7 december  2017 in Gent.

Wanneer we volgend jaar nog  deelnemers zouden toelaten wordt het verschil in kennis tussen de starters en de laatkomers te groot wat ten nadele zou komen van de kwaliteit in het lerend netwerk.

Deelnemers engageren zich tot het opzetten van 2  circulaire aankoopprojecten en krijgen daarbij ondersteuning via een online leerplatform en via netwerkdagen waar inspirerende cases en experts de deelnemers helpen in hun experimenten. 

 

In het kort

Vlaanderen wil tegen 2050 een circulaire economie hebben, waarin grondstofkringlopen gesloten worden. Daarvoor hebben we andere producten, diensten en verdienmodellen nodig. Circulair aankopen is een belangrijke hefboom voor die verandering. Met hun aankoopbeleid kunnen overheden, bedrijven en andere organisaties immers circulaire producten en diensten een boost geven.

Greendeals.beDaarom werkt Vlaanderen Circulair in 2017, in samenwerking met The Shift, VVSG en Bond Beter Leefmilieu aan een Green Deal Circulair Aankopen in Vlaanderen. Met de Green Deal willen we binnen de twee jaar meer dan 100 circulaire aankoopprojecten helpen realiseren en kennis over circulair aankopen ontwikkelen, delen en verspreiden.

Wil je als organisatie je aankoopbeleid innoveren en aan de slag gaan met circulair aankopen? De Green Deal geeft je de kans. Ga het engagement aan en geniet van de begeleiding en zichtbaarheid die wij je bieden!

Frank Geets“Plots had ik een lumineus idee: en als we nu eens niét al onze meubelen weggooiden bij onze verhuizing?” 
Frank Geets – het Facilitair Bedrijf

 

Sebastien Lefèbvre“Grote veranderingen doe je stap voor stap.” 
Sebastien Lefèbvre – Stad Kortrijk

 

Didier Pierre“Mijn bedrijf heeft dringend concurrentie nodig.” 
Didier Pierre – Nearly New Office Facilities

 

David Leyssens“Begin niet aan circulair aankopen als je niet eerst een duurzaamheidstrategie hebt.”  
David Leyssens – The Shift

MEEDOEN KAN NOG > SCHRIJF HIER IN


Projectsubsidies

Er is een aparte subsidielijn, de Open Call, voor innovatieve projecten in het kader van de Green Deal.

Naar de Open Call >

Open Call


Wie doet mee?

Tot dusver doen in totaal 86 organisaties mee als aankoper. Elke aankopende organisatie engageert zich om de komende twee jaar twee circulaire aankoopprojecten op te zetten.

De aankopers worden begeleid in een lerend netwerk, ondersteund door de expertise van 47 faciliterende partijen, zoals we ze noemen.

Meer over de deelnemers >

Alle deelnemers bij elkaar


Wat en waarom?

Circulair aankopen is een nieuwe manier van aankopen voor bedrijven, met oog voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij je ‘verandering koopt’, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door voor bio-gebaseerde of biodegradeerbare materialen te kiezen, door middelen en producten te poolen of te delen met andere organisaties of door het gebruiksgenot van een product te kopen in plaats van het product zelf.

Meer achtergrondinfo >

Circulair aankopen is slim aankopen


Publicaties en media

Ontdek onze filmpjes, foto's, brochures en schema's.
Brochure

Naar het materiaal >


Info voor deelnemers

Hier vind je info over de workshops, het lerend netwerk, onze LinkedIn-groep, materiaal voor eigen communicatie en officiële documenten.

Naar de deelnemersinfo >

at work

Contacteer ons

Monica Quintens

Bond Beter Leefmilieu
monica.quintens@bblv.be

Dimitri Strybos

Veerle Labeeuw

Bart Corijn

Leen Vandermeeren

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.