Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

HNST

Eerlijke circulaire jeans

HNST (spreek uit Honest) wordt een circulair kledingmerk dat op basis van gerecycleerde denim nieuwe jeansproducten gaat maken.

Bron: Stadslab2050

Antwerpenaar Tom Duhoux heeft het plan opgevat om de meest duurzame jeans ter wereld te produceren. Hij wil daarvoor gebruikte, versleten jeans verzamelen, recycleren en samen met een andere stof combineren tot nieuwe broeken, vesten en stoere salopettes. Het zou de eerste jeans ooit zijn die gemaakt is van 50% gerecycleerde denim.

Samen met enkele partners, is HNST erin geslaagd om een garen te ontwikkelen van oude jeans en Tencel©, een restproduct van de houtverwerking. Uit garen, dat in Vlaanderen zal worden gemaakt, wordt de nieuwe jeansstof geweven die vervolgens zal worden omgezet in kledingstukken.

De mode-industrie is een erg vervuilende industrie. Niet alleen tijdens de productie, ook bij het gebruik van kleding schort er wat: kleding wordt sneller dan ooit weggegooid, vaak zelfs ongedragen. De helft van de Vlaamse kledij zou zonder meer bij het restafval terecht komen.

Jeans is voor HNST hét textielproduct bij uitstek dat alle uitdagingen op vlak van arbeid en milieu verenigt. Denk maar aan water- en energieverbruik, chemische (kleur)stoffen en al te vaak erbarmelijke werkomstandigheden.