Vlaanderen
OVAM Toon navigatie menu

Bootcamp Circulaire Economie

Partners

STUDENT OF PAS AFGESTUDEERD?
WORD EEN VERNIEUWER
IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE!

Van 10 tot 16 september organiseerde Vlaanderen Circulair een bootcamp voor ondernemende jongeren. We bouwden aan een circulair project binnen de stadscontext en timmerden professionele skills bij.

Circulaire Economie geniet weinig aandacht binnen het curriculum van een student. Dit is nochtans een thema dat enkel aan belang zal winnen. Daarom organiseren we een Bootcamp waarin studenten en young professionals projectmatig het hele spectrum van circulaire economie ontdekken. Ideaal voor wie zich ten volle willen voorbereiden voor het werkveld van vandaag en morgen.

Ontdek wat de deelnemers er zelf van vonden:


DOE MEE > DOWNLOAD DE BROCHURE > Morph

EDITIE 2017

Doorheen de Bootcamp zal je:

 • Alle facetten van circulaire economie ontdekken en projectmatig toepassen. De nieuwe businessmodellen, de mindset en de methodieken neem je mee in je verdere (studenten)carrière.
 • Je eigen sterktes en zwaktes leren kennen, en vanuit deze inzichten met gepaste methodieken samenwerken om sterkere projecten en processen uit te bouwen.
 • Met 30 andere deelnemers een levensvatbaar project ontwikkelen in een wijk in Antwerpen, waar we ten volle samenwerken met de lokale gemeenschap.

Wat mag je verwachten?

 • Een actiegedreven bootcamp waar je samen met generatiegenoten in contact komt met de circulaire economie en Vlaamse voorlopers.
 • Uitwisseling van handige tips en tricks, zotte ideeën en projecten in een inspirerende context.

 

Je verlaat de Bootcamp met dit op zak:

 • Vertrouwen in circulair ondernemerschap door een introductie tot principes van project- en timemanagement, circulaire businessmodellen en financiering, ondernemingsvormen en trendanalyse.
 • Een mindset van circulair design door in contact te komen met thema’s als biomimicry, blockchain, regenerative design, product-dienstcombinaties.
 • Principes van effectief leiderschap en verwondering die je levenslang meeneemt. Door jezelf beter te kennen werk je vanzelf met meer focus en efficiëntie.
 • Communiceren en samenwerken in de hedendaagse samenleving. Je leert online tools en vernieuwende methodieken te gebruiken ter bevordering van effectieve samenwerking. Daarnaast leer je projectmatig presenteren, verkopen, storytelling, netwerken enzovoort.
stAck Antwerpen
stAck Antwerpen, de uitvalsbasis van de Bootcamp

Hoe ga je deze zaken leren?

 • We combineren een palet aan verschillende leermethodes. Je zal keynotes van experts te horen krijgen, op bedrijfsbezoek gaan, deelnemen aan begeleide workshops en een project uitwerken.
 • In contact treden met de voorlopers van de cirulaire economie die wij in ons netwerk verbinden. Deze voorlopers zorgen er mee voor dat Vlaanderen wereldwijd in de top 5 van circulaire economie staat.
 • Principes van wederkerig leren. Kennis is niet het monopolie van de lesgever, dus kan het zijn dat je in een bepaald aspect meer kennis en/of skills hebt ontwikkeld dan wij aanbieden. Door je op voorhand het programma aan te reiken en je de kans te geven hierop in te spelen, kan je dit aspect zelfs mee begeleiden of vorm geven.

Hoe verloopt het traject?

Je krijgt op voorhand een bundel met het programma en inhoud waarmee je je kan voorbereiden. Facultatief nodigen we je uit om mee een deelaspect vorm te geven.

Op de bootcamp werken we maandag op je eigen interesses, skills en kennis. Met dit in het achterhoofd kies je één van de volgende trajecten:

 1. de circulaire stad en lokale verankering;
 2. circulair ondernemen en nieuwe business modellen;
 3. systemiek, process design, ketenbreed- en transitiedenken.

Dinsdag en woensdag werk je binnen je traject een deelaspect van het uiteindelijke project uit. Deze komen donderdag samen in één holistisch project dat tot vrijdagavond uitgewerkt wordt. Dit wordt voor een select publiek gedemonstreerd.

Na de Bootcamp werken we met de studenten en geïnteresseerden toe naar een terugkom-moment in november. In dit natraject pas je de geleerde zaken toe om op het terugkom-moment te demonstreren wat je in deze tijd hebt kunnen realiseren.

Tijdlijn Bootcamp

Wie organiseert de Bootcamp?

Vlaanderen Circulair

Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen, ingebed bij de OVAM. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen. Vlaanderen Circulair staat in voor de opbouw van het inhoudelijk programma en de gebruikte methodieken.
www.vlaanderen-circulair.be

Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs
Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs
, een interfacultaire richting met onder andere KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt én de VUB heeft dezelfde focus en beoogde leerresultaten als de Bootcamp. In deze hoedanigheid kunnen studenten die deelnemen aan dit postgraduaat 3 studiepunten verkrijgen door deel te nemen aan deze Bootcamp.
www.innoverendondernemen.be

Atopia
Atopia
is het stadslaboratorium om van Antwerpen de ideaal leefbare stad te maken. Genesteld binnen stAck richt Atopia een context in om mensen op een interactieve en praktijkgerichte manier deze stad vorm te geven en naartoe te bouwen. Zij stellen een container ter beschikking die volledig circulair ingericht wordt.
www.atopiastad.eu

Stadslab2050
Stadslab2050
wil experimenteren voor de stad van de toekomst. Ze brengen doeners en denkers samen om bottom-up projecten uit te werken. Stadslab zorgt voor een ‘challenge’ binnen het traject ‘circulaire stad’.
www.stadslab2050.be

Generation T
Generation T
is een kweekvijver voor jonge change makers in België. Het is opgericht in de schoot van duurzaamheidsnetwerk The Shift om de transitie naar een betere samenleving en economie te verwezenlijken. Via dit Bootcamp willen Generation T en The Shift jongeren mee stimuleren om het voortouw te nemen in de uitbouw van een circulaire economie.
www.theshift.be

Morph

Doe mee!

Ben je tussen de 18 en 28 jaar oud en wil je erbij zijn op de Bootcamp? Laat dan hier je gegevens achter.

Contact

Yolan Gielen

Facilitator Circulaire Economie
yolan@vlaanderen-circulair.be
+32 493 31 97 75

Veerle Spaepen

Facilitator Circulaire Economie
veerle.s@vlaanderen-circulair.be
+32 494 40 17 73